На Дніпропетровщину завітали журналісти Тернопільської, Закарпатської, Донецької та Луганської областей

5 Вересня 2017 18:36

Харківський прес-клуб, який очолює журналіст Людмила Доля,  в рамках проекту «Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа» відвідав нашу область з прес-туром «Досвід реформ по-дніпропетровськи: енергоефективність, децентралізація, електронне врядування».

Програма прес-туру розпочалася з відвідин першої і поки єдиної в Україні сонячної електростанції, яка має трекерну систему. Це дозволяє зекономити близько півмільйона тонн вугілля на рік та уникнути викидів парникових газів.

Електростанція розташована на під»їзді до м. Підгороднє. Її унікальність в тому, що замість стаціонарних столів з батареями вона обладнана спеціальними рухомими модулями, які стежать за рухом сонця протягом всього дня. Генеральний директор «Солар Парк Підгороднє» Юрій Гордєєв розповів журналістам про особливості роботи електростанції.

Учасники прес-туру «Досвід реформ по-дніпропетровськи: енергоефективність, децентралізація, електронне врядування», журналісти декількох областей України, відвідали Слобожанську громаду, одну з перших територіальних громад в Україні.

Гостей зустрічали у селищній раді, де розповіли про життя громади та плани на майбутнє, дали відповіді на питання журналістів. Потім журналісти пройшлися вулицями селища Слобожанське, відвідали Слобожанський НВК №1, подивилися нові спортивні майданчики, нещодавно збудований за кошти громади дитячий садок «Дивосвіт», ознайомилися з ходом будівництва нового багатоквартирного будинку та функціонуванням першого в Україні сільського ЦНАПу.

Слобожанська громада – беззаперечний національний лідер серед територіальних об’єднань за власними доходами. За перше півріччя із розрахунку на одного мешканця дохід бюджету громади склав майже дев’ять тисяч гривень.

Присутні познайомились з реаліями життя після об’єднання та власними очима побачили ефективність реформи децентралізації на прикладі громади.Всі переконалися, що громада йде вірним шляхом.

Журналісти побували у дніпровській лікарні №9, де без бюджетних коштів будують третю за потужністю в країні котельню на альтернативному паливі.

Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування презентував учасникам прес-туру кращі практики децентралізації та розроблену Стратегію децентралізації регіону у 12 секторальних напрямах.

Гостям вказали аргументи на користь децентралізації, розповіли про результати роботи у цьому напрямку та досягнення Дніпропетровщини у цифрах і фактах. Обговорили стан реформ на Дніпропетровщині,  створення системи ProZorro, ІТ-коворкінг-центру на базі НГУ, запровадження конкурсу стартапів.Присутні були приємно вражені стилем децентралізації по-дніпропетровськи.

Гості побували і у відомому дніпровському кафе  «Pizza Veterano», спілкувалися з власником кафе, воїнами, волонтерами.

Після спілкування з представниками ОДА журналісти відвідали  Алею пам’яті загиблих героїв АТО та Революції гідності, історичний музей та  Музей АТО.

Наступного дня учасники прес – туру відвідали Культурно-діловий центр «Менора», побували на оглядовій екскурсії у синагозі «Золота Троянда» та на оглядовому майданчику «Менори». Вразив всіх також  Музей «Пам’ять єврейського народу і Голокост в Україні».

Потім журналісти познайомилися з програмою «Розумні зупинки».У Дніпрі продовжують встановлювати зупинки нового покоління, на які з міського бюджету не витрачено ані копійки.

Присутні оглянули два нові безконтактні тролейбуси Т-203, що працюють на літій-іонних акумуляторах, зібрані на заводі Південмаш із білоруських запчастин.

Цікам було і засідання «Дискусійного клубу» ДОО НСЖУ на тему: «Регіональна журналістика – виклики і шляхи виживання». Присутні обговорили особливості регіональної журналістики – виклики сьогодення, процес роздержавлення, соцзахист журналістів, дотримання професійних стандартів.

Проект «Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа» здійснюється завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією Інтерньюз.

Віра Касьянова.