Дніпропетровська обласна рада сьомого скликання демонструє злагоджену і конструктивну роботу

12 Жовтня 2017 21:17

Під час десятої сесії обласної ради депутати ухвалили 36 рішень.

Як розповіла голова фракції  «Батькіщина»  у Дніпропетровській обласній раді Антоніна Ульяхіна, батьківщинці активно працювали над обговоренням  важливих питань надання субвенцій з держбюджету для вирішення потреб мешканців області. Також фракція підтримала багато питань порядку денного сесії, на вирішення яких чекають люди.

Антоніна Ульяхіна прокоментувала ситуацію, що склалася навколо Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.  В рамках реформування системи освіти в Україні відбувається оптимізація закладів освіти. Тому депутати прийняли рішення про реформування Інституту підвищення кваліфікації. На його базі буде створено Академію неперервної освіти. Антоніна Ульяхіна зазначила, що будь яка реорганізація не повинна негативно впливати на педагогічний колектив.

Депутат фракції «Батьківщина», голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно – територіального устрою Іван Рязанцев прокоментував ситуацію щодо створення об’єднаних територіальних громад в рамках процесу децентралізації в Україні. Обласна рада  є безпосереднім учасником децентралізаційних процесів і багато зусиль спрямовує на створення нових громад. Та люди хвилюються, чи будуть позитивними для них такі зміни. Тому, наголосив Іван Рязанцев, необхідно проводити в громадах роз’яснювальну роботу, пояснювати людям переваги децентралізації.

Серед головних питань, які розглядали на сесії – зміни до Перспективного плану формування територій громад області. У жовтні відбудуться вибори в дев’ятнадцяти  нових громадах Дніпропетровщини. Після проведення виборів у регіоні налічуватиметься вже 53 громади. Враховуючи майбутні вибори у грудні,  до кінця року буде сформовано 56 громад. Це – один з найбільших показників в Україні. На Дніпропетровщині децентралізація впевнено втілюється.

У блоці питань управління об’єктами комунальної власності депутати затвердили нові правила оренди нерухомого майна обласної ради. Це – прозорі конкурси та оцінка відповідності, завдяки чому збільшують надходження до загального фонду обласного бюджету на 40%. Наприклад, за липень надходження склали 3,5 млн грн., у порівнянні з 2015 роком – ця сума складала 0,9 млн грн.

Обласна рада займає активну позицію щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні. Область має безпосередньо впливати на діяльність підприємств, що наносять шкоду екології регіону. Тому депутати одностайно ухвалили звернення до Прем’єр міністра України та Голови Верховної Ради України щодо вжиття невідкладних заходів для внесення змін до природоохоронного законодавства України та забезпечення дієвого контролю у сфері охорони довкілля.

Також депутати визнали 11 добровольців. Під час десятої сесії Дніпропетровської обласної ради заступник голови облради Мгер Куюмчян з трибуни зачитав прізвища ще одинадцяти захисників України, які, рішенням сесії обласної ради, отримали статус учасників АТО.

Визнання добровольців триває.  Загалом, на сьогодні, в області вже визнано 125 чоловік.

Це люди, які першими відправилися на захист країни, ті, хто воював та відстоював українські кордони. Добровольцям в Дніпропетровській області видадуть посвідчення нового зразка.

Завдяки змінам до програми «Збереження та розвитку об’єктів культурної та природної спадщини» розпочнеться більш активна участь громадськості у розвитку і популяризації нематеріальної культурної спадщини України – козацьких пісень Дніпропетровщини.

Прокурор Дніпропетровської області Віктор Матвійчук прозвітував перед депутатами про роботу прокуратури. Надали слово і представникам громадських організацій,  які висловилися з приводу екологічних питань та прав захисту дітей.

Депутати обласної ради проявили одностайність у прийнятті багатьох важливих  рішень. Всі питання були обговорені та мали доцільність.

Віра Касьянова.