В Дніпрі відсвяткували Водохреща

19 Січня 2018 18:26

Хрещення Господнє, Водохреще, Богоявлення Господнє – одне з найголовніших християнських свят. Традиції занурюватися у воду на Водохреща 19 січня (6 січня за старим стилем) вже близько двох тисяч років. Це свято відзначають в пам’ять про Хрещення Господа Ісуса Христа в річці Йордан, коли йому було 30 років.
19 січня у Дніпрі відзначили свято Водохреща. Охочі мали змогу прийняти участь у купанні та освяченні води, відпочивали і розважалися родинами. В храмах Дніпропетровщини пройшли урочисті богослужіння. З ранку на території Храму Різдва Пресвятої Богородиці за участі козаків пройшла святкова служба. У центральному єпархіальному храмі на честь ікони Божої Матері «Несподівана Радість» о 9:00 єпископ Дніпропетровський та Криворізький Симеон провів службу, а вже о 10:00 Владика очолив освячення води у парку Сагайдак. На сцені гучно лунали українські співи та привітання зі святом від творчих колективів. Після 12:00 години митрополит Дніпропетровський та Павлоградський Іриней провів урочистий молебен та освячення води. Учасники святкового купання та гості скуштували гарячі страви і напої.

Основні міські заходи пройшли о 12:00 у селищі Шевченкове, на місці Богородницької фортеці.

Великі урочистості проведені біля храмового комплексу Різдва Божої Матері (ж/м Покровський, вул. Набережна Заводська, 92-б): о 9:00 розпочалася молитва, а вже о 11:00 відбулось освячення Йорданської води.

Також з 10:00 до 15:00 години відзначали свято на Старій Самарі. Дніпрян чекатили виступи міських колективів, смаколики, історичні інсталяції та богослужіння.
Раніше свято Водохреще було духовним, релігійним торжеством, а зараз воно є народним святом.