Микола Томенко у День Соборності говорив про ідеї, що об’єднують

23 Січня 2018 18:13

Українська історія, безпека життя людей, найперше – дітей, спортивні здобутки та прагнення створити українську державу з європейською якістю життя – на таких об’єднавчих ідеях під час зустрічі з журналістами в Чернігові в День Соборності наголошував відомий політик, науковець, лідер громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко. Він відвідав наш обласний центр у рамках Всеукраїнської акції «Рідна країна – безпечна країна» і «7 чудес України: історичні міста та містечка», а також передав до бібліотек своєю книгу «Україна: історія Конституції».

В ці дні ми говоримо про історичне значення подій, що відбувалися на теренах нашої держави 100 років тому, про незалежність, яку Україна намагалася здобути тоді, та згадуємо помилки, яких припускалися державні діячі того часу: Винниченко, Грушевський, Петлюра, Скоропадський, — почав свій виступ Микола Томенко. – Втім, ситуація на той час була надзвичайно складна, і зображувати їх як недолугих політиків ми не маємо права, як не маємо права оцінювати їхні успіхи чи неуспіхи у творенні української держави з позицій початку ХХІ століття, — це, м’яко кажучи, некоректно. Ми маємо зважати на те, що вони змогли зробити для української державності, культури, традицій.

Під час спілкування з журналістами Микола Томенко розповів про один із всеукраїнських проектів, який тривав упродовж 2017-го. Це конкурс малюнків для школярів 1-4 класів «Рідна країна – безпечна країна». Діти малювали, як правильно переходити дороги, пересуватися неосвітленими вулицями. Такі знання дуже важливі, адже за підсумками 2016 р. внаслідок ДТП у нашій країні постраждали понад 3000 дітей, а понад 260 – загинули. Тож мета проекту – прищепити діткам навички безпечної поведінки на автошляхах і тротуарах. Без сумніву, малеча спонукатиме і своїх батьків бути обачнішими. Ініціаторами конкурсу стали – Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та Національна бібліотека України для дітей.

Нагородження учасників акції відбулося в одній з бібліотек Чернігова. Дітки отримали цікаві подарунки та патріотичні флайтери. Флайтери — це світловідбиваючі смужки, наклейки, значки, брелоки, що яскраво світяться у променях автомобільних фар, завдяки чому пішоходів, велосипедистів, дитячі візочки краще видно на дорозі у темний період доби. Вони «працюють» за принципом дорожніх знаків, тож пішохід стає помітнішим для водія на відстані до 400 м. Під час зустрічі в бібліотеці Томенко також презентував унікальний щоденник ділового українця «Український щорічник 2018» та методичні матеріали, з якими шкільні уроки стануть інформативнішими й цікавішими.

Ще одна об’єднуюча ідея для українців – спорт. «Чернігів поки що не став столицею України з біатлону, але, без сумніву, передумови для цього у вас є», — зауважив політик. Микола Томенко — голова Всеукраїнської федерації біатлону та заступник голови НОК, тож він обізнаний з ситуацією не з чуток. Вважає, що нашій державі варто визначити 10-15 пріоритетних видів спорту й цілеспрямовано вкладати в них ресурси, щоб отримати вагомі результати та олімпійські перемоги. Міська чи обласна влада може обрати ще декілька видів спорту, виходячи з того, де вже є якісна тренувальна база, тренери, здібні спортсмени. Коментуючи перспективи української збірної на зимовій олімпіаді, політик сказав, що команда може розраховувати на одну-дві медалі в біатлоні. Вже скоро побачимо, чи справдиться цей прогноз!

Важлива для чернігівців інформація: в рамках акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» Микола Томенко та його команда зняли документальну стрічку про одного з фіналістів, історичну перлину Чернігівщини – місто Ніжин. Вже найближчим часом відбудуться презентація та обговорення картини в самому Ніжині, а 4 лютого її можна буде побачити на телеканалі ZIK. Фонд «Рідна країна» наразі веде перемовини з іншими телеканалами про трансляцію фільмів, створених за підсумками історико-просвітницької акції «7 чудес України: історичні міста та містечка». Зауважимо, що загалом їх буде 10 (готові картини про Теребовлю, Хуст, Канів, і ось на черзі – Ніжин).

Говорячи про політичні перспективи нашої держави, Микола Томенко висловив «романтично-утопічну думку», за його власним визначенням. «Як науковець і політолог я не уявляю, як можна організувати дострокові вибори Президента, і маю сумніви, що два місяці можуть щось кардинально змінити в країні. Наше головне завдання – провести чесні демократичні вибори. І для цього Закон «Про вибори» треба серйозно доопрацювати. Це перше. А друге – прибрати голову ЦВК пана Охендовського, скільки ще йому знову керувати цим процесом? Я мрію, щоб ми нарешті обрали не Президента України, а українського Президента — людину, яка знає українську історію, поділяє українські цінності, яка тут живе, лікується, чиї діти тут навчаються. І щоб його стратегією став європрагматизм, тобто – я за українську державу з європейською якістю життя».