Результати децентралізації на Дніпропетровщині та вплив на розвиток області

23 Січня 2018 18:42

За даними аналізу бюджетів ОТГ Дніпропетровської області Дніпропетровським центром розвитку місцевого самоврядування – громади Дніпропетровщини перші в Україн впорались з виконанням бюджетів.

Згідно бюджетного кодексу питання прийняття бюджетів ОТГ мали закрити 25 грудня минулого року. Першою свій бюджет закрила Слобожанська громада шостого грудня минулого року.

Цього року сукупні бюджети об’єднаних територіальних громад Дніпропетровської області (56 ОТГ) склали більше трьох млрд. грн. Найбільші бюджети у громад, які об’єднали найбільші території. Так, Слобожанська ОТГ лідер фінансового рейтингу на Дніпропетровщині та в Україні, її бюджет складає 280 млн, Апостолівська ОТГ – більше 160 млн грн, Богданівська – більше 119 млн. грн., Святовасилівська майже 40 млн., Зеленодольська – більше 130 млн. грн., Новоолександрівська – 110 млн. грн., Солонянська ОТГ – 101 млн. грн., Покровська – 105 млн.

З процесом децентралізації відбувається суттєве та серйозне зростання бюджетів, завдяки яким громади зможуть реалізувати багато потужних проектів, які не лише розвиватимуть територію, але й підвищать якість життя.

Також у бюджетах об’єднаних територіальних громадах дуже велику роль відіграють розвиткові субвенції, на які громади можуть реалізовувати свої проекти для розвитку. У минулому році ОТГ Дніпропетровщини отримали 135 млн. грн. інфраструктурної субвенції від держави, які були використані на реалізацію 150 проектів. А всього Дніпропетровські ОТГ минулого року реалізували 700 проектів.

Минулого року найбільше коштів було витрачено на розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури (31 % від бюджету). Друге місце за значимістю – освіта (24% від бюджету), на третьому водопостачання та водовідведення і на четвертому – здоров’я і соціальний захист.

Цього року пріоритети стосовно використання бюджету будуть змінюватись, оскільки очікується реалізація медичної реформи. Так, починаючи з першого липня поточного року об’єднані територіальні громади розпочнуть працювати з некомерційними комунальними підприємствами медичної сфери, які мають перейти на баланс до їхнього віддання.