29 січня: події, заходи, свята

29 Січня 2018 18:08

«На Аскольдовій могилі

Поховали їх 

Тридцять мучнів-українців,

Славних молодих…

На Аскольдовій могилі

Український цвіт!..»

Павло Тичина

За церковним календарем 29 січня поклоняються чесним веригам Апостола Петра та вшановують правовірного Максима, мучеників Спевсиппа, Елевсиппа, Мелевсиппа, Леонілу, Неона, Турвона та Іовіллу, мученика Данакта читця.

У народі 29 січня так і називається – днем Петра Вериги. Вважалося, що якраз 29 січня справжня зима вже закінчується, тому залишилася прикмета: «На Петра Вериги розбиваються криги». А ще підмічали колись, якщо цей день морозний, то літом буде спека.

Іменинниками 29 січня є:
Максим, Леоніла, Петро, Іван, Георгій.

29 січня народились:
1837 – Антін Кобилянський – український письменник, публіцист, громадський діяч. Захоплювався народною медициною, проводив наукові досліди з медицини та техніки. Винайшов «фізіократичну камеру» для лікування дихання, пристрій для вловлювання й корисного перероблення диму, літальну машину (описав у книзі «Flug-Yacht» – «Летюча яхта», Відень, 1898).

1872 – Антон Шабленко – український письменник, публіцист, з 1906 р. – редактор-видавець часопису «Вільна Україна». До редакційної колегії входили – М.Порш, С.Петлюра, П.Понятенко. Журнал намагався дотримуватися модної на ті часи соціалістичної орієнтації.

1879 – Євген Агафонов – український художник, графік, сценограф. Учень Іллі Рєпіна. Засновник студії «Блакитна лілія», при якій виникла авангардистська група художників.

29 січня відзначають:

  • День пам’яті Героїв Крут.

Події 29 січня в Україні:
1804 – відкрився Харківський університет, один з найстаріших вузів східної Європи.

Харківський національний університет вважається одним із найстаріших університетів Східної Європи. Заснований у листопаді 1804 року з ініціативи видатного просвітителя В.Н.Каразіна, згідно із грамотою Олександра І.

Урочисте відкриття університету відбулося 17 (29) січня 1805 року. Історія Харківського національного університету є невід’ємною частиною інтелектуальної, культурної та духовної історії України. З Харківським університетом пов’язані імена таких усесвітньо відомих учених, науковців та просвітителів, як П.П.Гулак-Артемовський, О.М.Ляпунов, М.І.Костомаров, М.П.Барабашов, М.М.Бекетов, Д.І.Багалій, А.М.Краснов, М.В.Остроградський, В.А.Стеклов, О.О.Потебня, О.В.Погорєлов та багато-багато інших.

Харківський університет – єдиний в Україні, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії – біолог І.Мечников, економіст С.Кузнець, фізик Л.Ландау.

Почесними членами та почесними докторами університету в різні часи було обрано визначних діячів науки та культури різних країн: І.В.Гете і О.Гумбольдта, Івана Франка і Лева Толстого, П.П.Семенова-Тян-Шанського та інших.

Серед почесних докторів університету – перший президент України М.С. Грушевський. (www.univer.kharkov.ua)

 

1918 – на залізничній станції поблизу селища Крути 300 київських студентів 5 годин стримували 4-тисячну більшовицьку армію Михайла Муравйова. У свідомості багатьох бій під Крутами набув особливого значення завдяки героїзму української молоді.

Це цікаво знати:

  • Іспанія у дослівному перекладі означає «земля кролів».
  • Жіноча коса може витримати 20 тонн вантажу.
  • Найбільше йоду міститься у горіхах, потім у перці, цибулі та салаті.

 

Цікаво про стіл

У весільний сезон, який розпочався з м’ясниць, батьки колись готували молодятам окреме обійстя. Найпершим у нову оселю заносили стіл, обов’язково виготовлений з «чистих» порід дерев – клена, ясена, липи або дуба. Стіл ставили на покуті. Він уособлював родину.

Можливо тому з ним було пов’язано багато повір’їв і прикмет. Зокрема, вважалося: наскільки міцний стіл, настільки ж міцна буде сім’я; не можна сідати до столу у шапці або сідати на нього зверху – чиряками обсипле; стукати ложкою по столу або класти на нього ключі — сварка буде; сідати на розі столу означало залишитися на все життя самотнім. Для кожного у родині за столом було своє місце.

Сідаючи до столу колись приказували: «За стіл добре сісти, коли на нім є що їсти».

Підготувала Аліна Астахова, для «Рідної країни»