Розширення урядової програми «Доступні ліки»

31 Січня 2018 18:22

Цього року до програми «Доступні ліки», відповідно до якої держава частково або повністю відшкодовує вартість медичних засобів хворим на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу та бронхіальну астму, включили ще дві діючі речовини. Це – лозартан для лікування серцево-судинних захворювань та глібенкламід для лікування цукрового діабету II типу.

До оновленого реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, внесено 11 торгових назв препарату лозартан та 3 торгові назви препарату глібенкламід. Загалом перелік містить 239 торгових назв препаратів, у той час як попередня редакція налічувала 198.

Мешканці можуть звертатися до дніпровських центрів первинної медико-санітарної допомоги, в реєстратурах знаходиться перелік близко 120 аптек, з якими укладено договір на співробітництво. В аптеці пацієнт може вибирати: отримати найдешевший лікарський засіб безкоштовно чи обрати іншу торгову марку, доплативши різницю вартості препарату.

У Дніпрі за 2017 рік у програмі «Доступні ліки» взяли участь близько 100 тис. пацієнтів, яким було виписано 411,2 тис. рецептів.

Нагадаємо, що для відшкодування вартості ліків за урядовою програмою, пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом II типу та бронхіальною астмою слід звернутися до лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги, одержати виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

За даними департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради.