7 лютого була надрукована перша книга українського автора

7 Лютого 2018 18:17

7 лютого 1483 р. у Римі вийшла робота ректора Болонського університету Юрія Дрогобича “Прогностична оцінка поточного 1483 року”. Вона стала першою у світі надрукованою книгою українського автора. Це був астрологічний трактат, написаний латинською мовою.

На думку вчених, книга вийшла накладом у кількасот примірників з друкарні Еухаріуса Зільбера. Проте до наших днів дійшли лише два примірники, які сьогодні зберігаються у бібліотеках Ягеллонського університету у Кракові і богословського факультету Тюбінґенського університету в Німеччині.

За змістом робота Ю.Дрогобича являє собою астрологічний календар. Автор намагається передбачити земні події у 1483 р. на основі аналізу розташування зірок і дослідження різних небесних явищ. В результаті йому вдалося з точністю до години і хвилини визначити час двох майбутніх місячних затемнень і фаз місяця впродовж усього 1483 року. Окрім того, у своєму трактаті автор використав багато відомостей з географії і політики. До того ж, текст рясніє цитатами із творів сучасних йому авторитетних західноєвропейських науковців.

На думку істориків, «Прогностична оцінка поточного 1483 року» повністю відповідає вимогам і рівню друкованих робіт європейських авторів того часу.