23 лютого: це цікаво знати

23 Лютого 2018 16:19

23 лютого 2018 о 00:05

«Не пролив ти крові ворога в грізну лиху годину, проллєш батькову і братову проллєш!»
Олександр Довженко

За церковним календарем 23 лютого вшановують мученика Харлампія, благовірну княгиню Анну Новгородську, преподобного Прохора Печерського, мучениць дів Єнафу, Валентину і Павлу та ікону Божої Матері «Вогневидну».

У народі 23 лютого говорили називали Прохора-Зимооха і казали: «До Прохора стара охала: «Ой, холодно!», а прийшов Прохір та Влас (24 лютого): «Невже скоро весна у нас?».

Наші предки у цей час вже починали активно готуватися до весни. А ще 23 лютого у давнину було святом робочої худоби. Тому цього дня святили воду і кропили нею тварин, щоб захистити від хвороб, бо за місяць-півтора колись корів вже виганяли пастися.

У народі помітили, якщо 23, 24, 25 лютого є іній на деревах, то буде дощ на Мокія Мокрого (24 травня), а це означає, що все літо буде «мокрим», дощовим.

Іменинниками 23 лютого є:
Валентина, Ганна, Симон, Галина, Прохор.

23 лютого народились:

1878 – Казимир Малевич – український художник-авангардист білоруського походження, один з засновників супрематизму та кубофутуризму, педагог, теоретик мистецтва. Автор картини «Чорний квадрат».

1883 – Михайло Донець – український співак (бас), музично-громадський діяч, педагог. Його репертуар налічував 134 ролі в 79 операх, 3-х оперетах і 10 драмах. Він був першим виконавцем басових партій у десяти операх. Народний артист УРСР, провідний соліст Київського театру опери та балету. Репресований.

1909 – Микола Шпак (Шпаковський) – український поет і перекладач. Збірки: «В дорозі», «Багатство», «Моя любов», казки «Сон Захарка», «Казка про лютого царя і мудру вдову»…

23 лютого в історії України:

1809 – Відкрилось училище, що потім стало школою № 75, однією з найстаріших шкіл Києва.

1890 – Англійські купці створили тенісні клуби в Одесі та Таганрозі; згодом теніс поширився й по інших містах України, а в 1913-му відбулися тенісні змагання у Києві. У 1920-их роках відбулися спершу показові тенісні матчі в Одесі, з 1930-го року розпочалися змагання за першість України; після 1945 року їх продовжують в категоріях командної першості, особистої – чоловіків, жінок, молоді, змішаних пар; влаштовуються також зимові змагання тощо.

23 лютого в історії:

1863 р. – англійські мандрівники оголосили про відкриття ними джерел річки Ніл. Ширина долини змінюється від 1–3 км на півдні до 20–25 км на півночі. Нижче Каїра річище розширюється і переходить у багаторукавну дельту площею приблизно 24 тис. кв. км. Сточище Нілу охоплює 3,254,555 кв. км, близько 10% площі Африки. Ніл незвичайний тим, що свою останню притоку (Атбара) отримує на півдорозі до моря. З цієї точки і далі на північ, Ніл зменшується через випаровування.

1874 р. – англійський майор Волтер Вінгфілд запатентував нову гру на свіжому повітрі, яка нині усім відома як теніс.

1886 р. – американець Чарльз Холл електролітичним методом отримав алюміній. Алюміній – хімічний елемент III групи періодичної системи, його атомний номер 13, відносна атомна маса 26,9815. В природі існує єдиний стабільний ізотоп 27Al. Третій за вмістом елемент (і найпоширеніший метал) земної кори, що становить приблизно 8% від її маси.

1918 р. – Щойно створена армія комуністів (в подальшому РККА) отримує першу нищівну поразку від військ Кайзера. Пізніше з’явилася легенда про перемогу над німцями, що зв’язувала цю перемогу з встановленням свята – День радянської армії.

1997 р. – науковці з Едінбурга (Шотландія) повідомили, про успішне здійснено клонування дорослої вівці. Ягня, народжене в липні попереднього року від сурогатної матері, було назване Dolly і його генетичний код повністю відповідав коду рідної матері. Вівця Dolly прожила до лютого 2003 року.