До Дніпра приїхала унікальна «баба» (Фото)

28 Лютого 2018 21:39

У Дніпрі відбулась знакова подія. До Дніпропетровського національного історичного музею ім. Дмитра Яворницького привезли 100-ту «кам’яну бабу». Ювілейна стела була знайдена під час археологічної розвідки музею ще у 2011 році поблизу села Мости Верхньодніпровського району на підошві одного з численних курганів. На точне місце її знаходження музейникам вказали представники місцевого козацтва, які цікавились минулим краю. І лише тепер її привезли до музею.

«Це стало можливим завдяки меценатам, які бажають залишитись невідомими. Вони надали транспорт, спорядження та з великим ентузіазмом на морозному повітрі звільняли майже 300 кілограмову стелу від полону зледенілої землі», – розповіли у прес-службі музею.

Врятована стела датується добою енеоліту (приблизно ІІІ тис. до н.е.). Тоді антропоморфні стели встановлювались на курганах і святилищах, зображуючи легендарного першопредка, вождя-воїна, охоронця стад. Пересічна людина в польових умовах пройде повз цієї пам’ятки, прийнявши стелу за чергову брилу каміння. І лише фахівець за нібито недбало окресленими плечима, звуженою нижньою частиною розпізнає шедевр давнього майстра.

На сьогодні колекція кам’яної пластики музею є найчисельнішою в Україні та однією з найбільших у Європі (18 стел доби енеоліту-бронзи; 8 скульптур скіфо-сарматської доби; 73 половецькі статуї, 1 екземпляр належить готським племенам).

Ця важлива подія спонукала музейників переглянути всі етапи формування колекції, джерела її наповнення, наукові підходи.