Ягоди годжі (тибетський барбарис, китайська дереза, шамбала) – це невеликі плоди дерева дереза, сімейства пасльонових. Пасльонові також включають картоплю, томати, баклажани, перець чилі і інші добре відомі овочі, але всі вони поступаються годжі за кількістю корисних складових.
Склад ягід годжі:
вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12);
вітамін С (в два рази більше, ніж в цитрусових);
вітамін Е;
германій (використовується для профілактики раку);
кальцій і калій;
цинк і мідь;
марганець, нікель, фосфор;
кадмій, кобальт, селен, хром;
каротин (у 20 разів більше, ніж у моркві);
йод (більше, ніж в гранаті, яблуках і шпинаті);
амінокислоти; моносахариди і полісахариди;
бетаїн.
Як ягода годжі впливає на організм
Завдяки такому багатому арсеналу вітамінів та мінералів годжі успішно справляється з оздоровленням організму і сприятливо впливає на його органи і системи. Властивості годжідопомагають в профілактиці і лікуванні:
хвороби Альцгеймера;
головного болю і запаморочення;
підвищеного холестерину;
високого рівня цукру в крові;
хвороб очей;
серцево-судинних захворювань;
хвороб нирок;
захворювань печінки і шлунково-кишкового тракту;
дисбактеріозу;
хвороб дихальної системи;
артриту і артрозу, атеросклерозу;
безсоння і порушень сну;
порушень пам’яті;
депресії, апатії і хронічної втоми;
імпотенції у чоловіків і фригідності у жінок;
йододефіциту.
Але користь ягід годжі на цьому не закінчується. Вони допомагають боротися з симптомами клімаксу і ПМС, очищають кров, насичують організм вітамінами і мікроелементами, підвищують імунітет, знімають запальні процеси і покращують метаболізм. Все це робить ягоди годжі одним з найкращих продуктів для схуднення (калорійність 253 ккал на 100 г), оздоровлення та антистаріння.
Зверніть увагу!
Годжі можуть спровокувати розлад шлунка. Людям з проблемами шлунково-кишкового тракту перед тим, як включити ягоди в свій раціон, краще проконсультуватися у лікаря.
Як їдять ягоди годжі
Ягоди годжі – невід’ємна частина азіатської кухні. Свіжі, сухі або замочені в мигдальному молоці їх часто додають до рису. Також ягоди використовують в китайських супах в поєднанні з куркою або свининою (вітамін С допомагає м’ясу краще засвоюватися), рибою і овочами. Годжі додають в трав’яний чай і навіть готують на їх основі алкогольні напої. У наших краях ягоди часто використовують замість родзинок, додають в каші, салати і кисломолочні продукти.
+ Зверніть увагу!
Ягоди годжі мають тонізуючий ефект, тому, споживати їх краще в першій половині дня, наприклад, на сніданок.
Сніданок з ягодами годжі 50 г граноли або пластівців; 100 г знежиреного йогурту; жменя в’ялених ягід годжі. Що з цим робити, пояснювати не варто. Довіртеся своєму чуттю і просто змішайте усі інгредієнти. От і все, корисний сніданок готовий!