Ягода годжі – кому корисна і як їсти

3 Березня 2018 09:25

 

Ягоди годжі (тибетський барбарис, китайська дереза, шамбала) – це невеликі плоди дерева дереза, сімейства пасльонових. Пасльонові також включають картоплю, томати, баклажани, перець чилі і інші добре відомі овочі, але всі вони поступаються годжі за кількістю корисних складових.

Склад ягід годжі:

вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12);

вітамін С (в два рази більше, ніж в цитрусових);

вітамін Е;

германій (використовується для профілактики раку);

кальцій і калій;

цинк і мідь;

марганець, нікель, фосфор;

кадмій, кобальт, селен, хром;

каротин (у 20 разів більше, ніж у моркві);

йод (більше, ніж в гранаті, яблуках і шпинаті);

амінокислоти; моносахариди і полісахариди;

бетаїн.

Як ягода годжі впливає на організм

Завдяки такому багатому арсеналу вітамінів та мінералів годжі успішно справляється з оздоровленням організму і сприятливо впливає на його органи і системи. Властивості годжідопомагають в профілактиці і лікуванні:

хвороби Альцгеймера;

головного болю і запаморочення;

підвищеного холестерину;

високого рівня цукру в крові;

хвороб очей;

серцево-судинних захворювань;

хвороб нирок;

захворювань печінки і шлунково-кишкового тракту;

дисбактеріозу;

хвороб дихальної системи;

артриту і артрозу, атеросклерозу;

безсоння і порушень сну;

порушень пам’яті;

депресії, апатії і хронічної втоми;

імпотенції у чоловіків і фригідності у жінок;

йододефіциту.

Але користь ягід годжі на цьому не закінчується. Вони допомагають боротися з симптомами клімаксу і ПМС, очищають кров, насичують організм вітамінами і мікроелементами, підвищують імунітет, знімають запальні процеси і покращують метаболізм. Все це робить ягоди годжі одним з найкращих продуктів для схуднення (калорійність 253 ккал на 100 г), оздоровлення та антистаріння.

Зверніть увагу!

Годжі можуть спровокувати розлад шлунка. Людям з проблемами шлунково-кишкового тракту перед тим, як включити ягоди в свій раціон, краще проконсультуватися у лікаря.

Як їдять ягоди годжі

Ягоди годжі – невід’ємна частина азіатської кухні. Свіжі, сухі або замочені в мигдальному молоці їх часто додають до рису. Також ягоди використовують в китайських супах в поєднанні з куркою або свининою (вітамін С допомагає м’ясу краще засвоюватися), рибою і овочами. Годжі додають в трав’яний чай і навіть готують на їх основі алкогольні напої. У наших краях ягоди часто використовують замість родзинок, додають в каші, салати і кисломолочні продукти.

+ Зверніть увагу!

Ягоди годжі мають тонізуючий ефект, тому, споживати їх краще в першій половині дня, наприклад, на сніданок.

Сніданок з ягодами годжі 50 г граноли або пластівців; 100 г знежиреного йогурту; жменя в’ялених ягід годжі. Що з цим робити, пояснювати не варто. Довіртеся своєму чуттю і просто змішайте усі інгредієнти. От і все, корисний сніданок готовий!