Рада має намір адаптувати до європейського законодавства низку документів з охорони інтелектуальної власності

13 Березня 2018 20:31

Рада має намір адаптувати до європейського законодавства низку документів з охорони інтелектуальної власностіВерховна Рада України прийняла за основу два законопроекти, покликані адаптувати до європейського законодавства низку законодавчих актів, що стосуються прав інтелектуальної власності.

Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, парламентарії, зокрема, взяли за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень №6023, за який у першому читанні проголосували 226 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, його ухвалення необхідно для “виконання зобов’язань України в сфері європейської інтеграції”. Проект закону пропонує внести відповідні зміни до Господарського, Цивільного кодексів України, закон “Про охорону прав на зазначення походження товарів”, декрет Кабінету Міністрів України “Про державне мито”.

На думку авторів законопроекту, його ухвалення загалом забезпечить досягнення європейського рівня охорони прав інтелектуальної власності, виконання зобов’язань, узятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію, імплементацію в національне законодавство положень СА, адаптацію національних актів законодавства до права Європейського Союзу, вдосконалення правового регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності з охорони прав на географічні зазначення.

Зокрема, проект закону уточнює визначення деяких термінів (“географічне зазначення”, “назва місця узгодження товару” і т.п.); визначає умови надання правової охорони однакових географічних зазначень і підстави для відмови в наданні такої охорони.

Крім того, народні депутати прийняли в першому читанні законопроект №5694 про внесення змін до деяких законів про удосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів. Цей законопроект за основу підтримали 232 народних депутата.

Як зазначено в пояснювальній записці, проект закону забезпечить виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції щодо узгодження вимог чинного законодавства України про охорону прав на компонування (топографію) інтегральних мікросхем із правом Європейського Союзу.

Законопроект пропонує внести відповідні зміни до Цивільного кодексу і закон “Про охорону прав на топографію інтегральних мікросхем”.

Ухвалення цього проекту закону забезпечить досягнення європейського рівня охорони прав інтелектуальної власності, виконання зобов’язань, узятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію, імплементацію в національне законодавство положень СА тощо.