19 березня:це цікаво знати

19 Березня 2018 07:04

Цікаві факти про сьогоднішній день з історії.

1474 рік — у Венеції приймається закон про охорону винаходів — перший у світі закон про охорону авторського права.

В 1899 році в Петербурзі відкрито першу в Росії станцію “швидкої допомоги”.

1917-й — у Києві відбулося Свято Свободи — одна з найбільших національних маніфестацій в історії України.

Це була 100-тисячна маніфестація патріотичних сил на підтримку Української революції у березні 1917 року. У ході мітингу кияни знищили міський пам’ятник Столипіну. До Помаранчевої революції 2004 року Свято Свободи вважалося найбільшою і наймасовішою демонстрацією в історії України.

У 1953-му вперше по телебаченню показано церемонію вручення нагород Американської кіноакадемії “Оскар”.

Перше вручення премії “Оскар” відбулося 16 травня 1929 року в готелі “Roosevelt” в Голівуді. До 1953 року нагородження транслювалося по радіо. Потім -на телебаченні.

1958-го у Страсбурзі відкривається перше засідання Європарламенту.

В цей день народилися:

У 1813 році —Давид Лівінгстон, англійський дослідник Африки (відкрив для європейців водоспад Вікторія).

1895 рік – Максим Рильський, український поет (“Троянди і виноград”), академік.

У 1920-х роках Рильський належав до мистецького угруповання “неокласиків”, переслідуваного офіційною критикою за декадентство і відірваність від сучасних потреб соціалістичного життя. У радянську добу написав тридцять п’ять книжок поезій, кращі серед яких — “Знак терезів” , “Україна”, “Слово про рідну матір”, “Троянди й виноград” “Голосіївська осінь”, “Зимові записи” , чотири книжки ліро-епічних поем, багато перекладів зі слов’янських та західноєвропейських літератур, наукові праці з мовознавства та літературознавства. 1943 року його обрано академіком. У 1944—1964 роках Максим Рильський був директором Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН України.

У 1930 році народилася Ліна Костенко,  українська письменниця (шістдесятниця), поетеса. Лауреат Шевченківської премії (1987 року).

В 1957 році вийшла перша книжка її поезій “Проміння землі”. У 1962 році збірка “Зоряний інтеграл” була розсипана ідеологічною цензурою і світу не побачила. Потім поетичному слову Ліни Костенко було оголошено заборону, її твори не виходили окремими виданнями до 1977-го, до появи збірки “Над берегами вічної ріки”. Твори й навіть саме ім’я авторки зникли зі сторінок періодики. Поетеса писала “в шухляду”. Це тоді були написані й “Берестечко”, і “Маруся Чурай”, і вірші, що склали книжки “Над берегами вічної ріки” та “Неповторність”. У 1963 році разом із А. Добровольським вона створила сценарій фільму “Перевірте свої годинники”. Ліна Костенко є почесним професором Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Під час Помаранчевої Революції поетеса була довіреною особою лідера опозиції Віктора Ющенка.

У 1955-му народився Брюс Уілліс, американський актор.

Брюс Уілліс грав ролі у таких відомих фільмах: “Міцний горішок”, “Кримінальне чтиво”, “П’ятий елемент”, “Шосте почуття”, “Місто гріхів” та інших. Більше читайте тут: https://tsn.ua/den-v-istorii-d/19-bereznya-v-istoriyi-1.html

Джерело: ТСН.ua