Україна припинила дію програми економічного співробітництва з Росією

21 Березня 2018 22:21

Україна прийняла рішення, яке має відокремити Україну від прив’язки до Росії, яку постійно намагалася закріпити Росія. Розірвано програму економічного співробітництва, яка була прийнята у 2011 році.

Уряд України розірвав програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки, що передбачає усунення торговельних бар’єрів і співпрацю в енергетичному секторі.

Відповідний проект постанови “Про припинення дії Програми економічного співробітництва України і Російської Федерації на 2011-2020 роки” був включений до порядку денного і схвалений членами уряду.  Раніше  уряд заявляв про готовність  розірвати програму, аргументуючи це рішення необхідністю переорієнтувати українську економіку від нав’язаної Росією сировинної прив’язки.

Рішення про припинення дії програми було прийнято на засіданні уряду одностайно і без обговорення. Також було вирішено поінформувати про це російську сторону по лінії МЗС.

У вівторок уряд  пообіцяв зробити все, щоб розірвати нав’язану Україні залежність від економіки Росії. “Ми працюємо над тим, щоб переорієнтувати нашу економіку від тієї прив’язки, яку постійно нам нав’язувала Росія, – заявив прем’єр. – Будемо робити все, щоб країна-агресор платила високу ціну за агресію в Україні”.

Уряд також пов’язав денонсацію договору з переорієнтацією української економіки і збільшення експорту в ЄС і інші країни світу. В результаті дій Росії її частка в українському експорті впала до теперішнього часу до 9 відсотків з 30 в 2014 році.

Програма економічного співробітництва між Україною і Росією на 2011-2020 роки була розроблена на виконання рішення від 17 травня 2010 року, прийнятого тодішніми президентами РФ і України Дмитром Медведєвим і Віктором Януковичем. Зокрема, документ визначає відновлення репутаційних втрат в результаті конфліктів між сторонами в 2006-2009 роках за умовами транзиту газу як найбільш важливе завдання, поряд зі скасуванням взаємних обмежень торгівлі. У 2014 році паралельно з військовою агресією по відношенню до України Російська Федерація почала і торгово-економічну війну, ввівши ембарго на ряд чутливих товарів українського експорту. Україна застосувала заходи у відповідь. З 2014 року частка Росії в українському експорті знизилася до 9% з майже 30%.

Джерело: InfoKava.com.