22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

22 Березня 2018 01:43

22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

Вода – дорогоцінний дар природи. Вода!

У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху,

Тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке.

Не можна сказати, що ти необхідна для життя,

Ти – саме життя. Ти наповнюєш нас радістю,

Яку не поясниш ніякими почуттями. Антуан де Сент Екзюпері

Цікаві факти до Всесвітнього Дня водних ресурсів

Всесвітній день водних ресурсів (World Water Day) проводиться щорічно 22 березня. Цей міжнародний захід входить в стратегічний план дій ООН, спрямованих на охорону і розвиток навколишнього середовища. Основна ідея Всесвітнього дня водних ресурсів — закликати країни всього світу розробити заходи для вирішення глобальної проблеми нестачі питної води на планеті, сприяти збереженню водних ресурсів на внутрішньо-національному рівні, об’єднати громадськість, владу і бізнес навколо проблем, пов’язаних з необхідністю захисту водойм.     Уперше ідея проведення Всесвітнього дня води прозвучала на Конференції ООН з охорони довкілля, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро, а  на світовому рівні свято відзначається з 1993 р. Кожного року Всесвітній день води проходить під новим гаслом, яке відображає нагальну проблему, пов’язану з водою. Щодо стану справ в Україні, то за запасами місцевих водних ресурсів (1 тис. кубічних метрів на людину) вона, хоча і входить до десятка країн, де є найчистіша питна вода, водночас є однією з найменш забезпечених питною водою країн в Європі. Тому для нашої держави проблема води — одна з найактуальніших. У червні 1999 р. в Лондоні на ІІІ Конференції міністри екології і охорони здоров’я 35 європейських країн, у тому числі і України, підписали Протокол по проблемах води і здоров’я, зобов’язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи усунення небезпечних ситуацій.

Цікаві факти про воду:

1.Водна структура місця народження відбита в організмі людини, ніде на Землі нема однакової води.

2. «Нема нічого неможливого для віруючого», — випадків, коли вода (дощова, заморожена, хрещенська) лікує, чимало описано в літературі.

3. Вода — єдина субстанція, яка зустрічається в природі в трьох формах: твердій (лід), рідкої і у вигляді газу.

4. 3% води на землі прісні; більша частина прісної води зберігається у замерзлому стані в льодовиках.

5. Кров людини на 83% складається з води.

6. Середньостатистична людина складається з води на 50-80%. Ембріон людини складається з води на 95%, дитина на 70-80%, а доросла людина на 50-70%, тобто з віком людина всихає, організм людини зашлаковується і разом зі зменшенням частки води в організмі приходять хвороби і старість.

7. Вода — це основний розчинник в людському організмі. З її допомогою переносяться всі корисні речовини, вона ж виводить з організму шлаки та шкідливі речовини. У водних розчинах відбуваються всі хімічні реакції в нашому організмі.

8. Людина може обходитися 30 діб без їжі і менше тижня без води.

9. Середньостатистична людина, користуючись водопровідною водою, за своє життя пропускає через організм від 80кг до 100кг хімічної бруду. І саме тому так важливо бути впевненим в якості води, яку ви вживаєте.

10. Вживання кофеїну й алкоголю призводить до обезводнення. На кожну випиту чашку кави або порцію алкоголю треба додатково випити склянку води. Це далеко не повний перелік цікавих фактів про воду. Провідні дослідники вважають, що чим більше ми дізнаємося про неї, тим більше нових таємниць відкривається перед нами. Проте чи не найголовніша таємниця води вже давно розкрита. З впевненістю можемо сказати, що вода це основа життя, не було б її — не було б і нас.

— Істина в вині, здоров’я у воді.(Латинське прислів’я)

— Вода, споживана в помірній кількості, нікому нашкодити не може. (Марк Твен)

— Ми пізнаємо цінність води лише коли колодязь пересихає. (Бенджамін Франклін)

— Хоча у світі немає предмета, який був би слабшим і ніжнішим за воду, але вона може  зруйнувати найтвердіший  предмет. (Лаоцзи)

Джерело: zruvr.zp.ua