Пожежа у торговому центрі: важливі поради, які допоможуть вижити

27 Березня 2018 17:39

www.segodnya.ua/

Пожежа у торговому центрі: важливі поради, які допоможуть вижити

У неділю, 25 березня, у російському місті Кемерово сталася жахлива трагедія – через пожежу у торговому центрі загинули щонайменше 64 людини. Наступного дня схожа ситуація сталась у Харкові – через коротке замикання горів торговий центр. Однак цього разу, на щастя, ніхто не постраждав.

Як доводить практика, люди часто бувають неготовими до таких надзвичайних ситуацій. Хоч знання правил пожежної безпеки може врятувати життя.

ІА ZIK зібрало кілька основних порад від представників Державної служби із надзвичайних ситуацій (ДСНС) та експертів, які дозволять врятувати своє життя при пожежі у торговому центрі.

Що варто знати заздалегідь
Не можна вважати, що заздалегідь думати про небезпеку – це ненормально. Навпаки – знаючи, що робити, шанси вижити зростають.

У будь-якому торговому центрі є план евакуації у випадку пожежі. Там чітко намальовано все, що потрібно: напрямки та шляхи можливої евакуації, розміщення сходів, запасні виходи тощо.

Ніхто не говорить, що треба ретельно вивчати його, коли йдете собі відпочивати в ТЦ. Але можна зробити собі послугу, запам’ятавши, де вони розвішані; де перебувають аварійні виходи чи де розміщені кнопки пожежної тривоги (червоні кнопки на стіні, – Ред).

Якщо до торгового центру ви завітали з дитиною – краще, щоб вона завжди була поблизу вас. Бо в разі паніки загубити її в натовпі – елементарно.

Як подолати паніку
Паніка – це річ, яку майже неможливо контролювати. Та все ж, у таких ситуаціях корисно оволодіти собою. Потрібні поради, як це зробити під час пожежі в ТЦ, зібрав ресурс Medialeaks.

Спробуйте контролювати дихання. Часу на вправи у вас не буде. Але ви можете витратити кілька секунд на те, щоб зробити кілька вдихів та видихів для контролю діафрагми. Потрібно сконцентруватись хоча б на мить. Це дозволить знову оволодіти психікою.
В жодному випадку не можна бігти, якщо виникає таке бажання. Треба стримувати себе зусиллями волі.
Сконцентруйтесь на простих автоматичних діях. Потрібно знати заздалегідь, як і що потрібно робити: знайти очима близьку людину, набрати номер 101 та згадати дорогу до виходу.
Якщо з вами дитина, то заспокойте її словами. Потреба пояснити ситуацію іншій людині і заспокоїти того, хто боїться більше, ніж ви, допомагає зосередитись та переключитися.
Наслідком паніки може бути як гіперактивність, так і апатія. Гіперактивну людину, якщо вона штовхається, біжить, кричить, краще зупинити, поки це не перейшло до інших людей.

Людину з апатією (заторможена реакція, неприродно в’ялий вигляд, – Ред.) краще привести до тями жорсткою розмовою або навіть ляпасом. Можливо, це врятує його життя.

Якщо пожежа почалася

Зрозуміти, що десь поблизу сталася пожежа, можна за різними ознаками. Скоріш за все, буде чути сигналізацію або ж проінформують через радіозв’язок у торговому центрі. Якщо ні – крики людей усе розкажуть. Тоді потрібно зрозуміти, а чи взагалі реально вибратися із приміщення.

Для цього радять доторкнутися до дверей: якщо вони гарячі або дуже теплі – вогонь близько – виходити не можна.

Небезпечно тікати, коли за дверима скупчився чорний дим і взагалі погана видимість. У випадку, якщо неможливо вийти назовні звичайним шляхом, потрібно переміститись у приміщення чи місця, де менше диму. Там можна перечекати, поки не прибуде допомога.

Якщо не вдається втекти, то необхідно:
Закрити усі вікна (свіже повітря лише розпалить полум’я), але перебувати поблизу них.
Не стрибати з вікон, доки пожежники не підготували спеціальні засоби для цього (можна покалічитись).
Накритися ковдрою (краще мокрою), будь-яким одягом чи щільною тканиною. Дихати через вологу хусточку (захищає від чадного газу).
Заткнути вентиляційні отвори, щілинки у дверях (пройде менше диму).
Якщо дим проник у приміщення – триматися якнайближче до підлоги.
Обов’язково дзвонити на 101 до рятувальників.
Якщо у приміщенні видимість більш-менш нормальна, а дим білого чи сірого кольору – потрібно йти.

Тож, якщо рушаєте, то треба пам’ятати:
Виходити із задимленого приміщення потрібно навприсядки (шкідливі речовини підіймаються догори, тому чим нижче рухаєтесь – тим краще бачите і почуваєте себе, – Ред.).
Рот та ніс потрібно прикрити хустинкою або будь-якою (краще вологою, – Ред.) тканиною.
Рухатись потрібно від того місця, де почалася пожежа. За можливості варто скористатися евакуаційним планом.
Двері за собою потрібно закривати (але не на ключ, – Ред.)
В жодному випадку не можна сідати в ліфт.
Паралельно з цим необхідно дзвонити на 101 до рятувальників.
До слова, важливо вміти поводити себе у тисняві. Щоб не покалічитись, варто зігнути руки у ліктях та притиснути їх до ребер. Корпус треба різко похилити назад, щоб попереду був вільний простір. Дитину треба посадити на плечі (якщо немає диму). Якщо є – вести перед собою.

Буває, що не пощастить, і ви впадете на підлогу. Тоді потрібно терміново ставати на коліна та впертись руками у підлогу. Після цього – різко випрямити корпус та відштовхнутись ногою від підлоги.

Чим може допомогти звичайна людина?
У Консультаційному центрі ДСНС зазначили – якщо ви стали очевидцем пожежі у торговому центрі, то, насамперед, потрібно викликати рятувальників.

«В першу чергу, ви маєте викликати самих рятувальників. Більше не потрібно – далі займатиметься відповідна служба. Бо ваша допомога може серйозно завадити порятунку людей. Прості люди не завжди знають усіх тонкощів цієї справи», – розповіли у Консультаційному центрі.

Водночас під час пожежі у торговому центрі в Кемерово люди допомагали до приїзду рятувальників. Життя врятували, але без крові не обійшлось. Один із очевидців розповів, як це було.

«Я зайшов в торговий центр на 4 поверх до кінотеатрів і сів на диванчик – чекав, поки друг приїде сюди. Сидів у навушниках, слухав музику. Через 2-3 хвилини пробіг хлопець, разом за ним натовп людей. Зняв навушники і почув, що люди кричать «пожежа». Я зробив кілька кроків і побачив вогонь поблизу батутів. Він був дуже сильним», – написав на ресурсі TheQuestion очевидець Олександр Пензін.

«Я розвернувся і спокійно пішов до сходів. Всі кричали, паніка була сильною. Я побачив хлопчика, який загубився. Тому взяв його за руку і вивів на вулицю. Там побачив, як розбили вікно чи-то на третьому, чи-то на четвертому поверсі – 15-20 людей внизу розтягнули покривало. Чоловік звідти стрибнув – удар вдалося пом’якшити, але без травм не обійшлось», – додає він.

«Потім побачив, як розбили ще одне вікно – там був хлопчик років 8-12. Там вже і я почав допомагати розтягувати покривало. Була плутанина, хтось кричав хлопчику «Стрибай!», хтось – «Не треба!». В результатів він виліз із вікна, не втримався і почав падати. Ясно, що він не зміг нормально відштовхнутись і впав на кутик. Його відпружинило, і він відлетів на інший бік на тротуар. У нього було багато травм та гематом. На той час приїхали пожежники та швидка, ми не стали їм заважати. Тільки допомогли помістити хлопця в швидку», – розповів очевидець.

Важливі поради не важко запам’ятати. Але вони реально допоможуть у критичній ситуації і врятують життя під час пожежі.