П’ять продуктів, які небезпечно поєднувати з ліками

31 Березня 2018 20:57

Ліки можуть не тільки допомагати, але й шкодити. Мова йде зовсім не помилки в часі прийому. Причина в поєднанні їх з певними продуктами харчування. Здавалося, корисна їжа може завдати скомфорту, якщо вживати її незадовго до прийому препаратів.

1. Грейпфрут, лайм та помело і ліки від кашлю

Ці фрукти блокують вироблення ферменту, що переробляє статини та інші препарати, як, наприклад, ліки від кашлю декстрометорфан. Від цього препарат накопичується в крові і призводить до небажаних побічних ефектів. У разі поєднання цитрусових з декстрометорфаном можуть з’явитися галюцинації і сонливість, а зі статинами – серйозні пошкодження м’язів.

Ефект від цих фруктів тримається трохи більше доби, тому приймати їх і ліки слід з інтервалом мінімум в 24 години.

2. Молочні продукти і антибіотики

Деякі антибіотики, такі як ципрофлоксацин, з’єднуючись в шлунку з кальцієм, залізом і іншими мінералами з молока, погіршують засвоєння препаратів. Тому організм не бореться з інфекціями.

Перед купівлею і ліків від астми або застуди, варто запитати чи входить ці препарати в групу тетрациклінів або фторхінолів. Якщо так, то варто уникати молока, йогуртів та сирів впродовж 2 годин до і після прийому ліків.

3. Копчені продукти та антидепресанти

Якщо на етикетці таблеток написано, що вони містяться інгібітори моноаміноксидази, то прийом їх разом з продуктами, багатими на амінокислоту тирамін, призведе до небезпечного для здоров’я сплеску артеріального тиску. У список цих продуктів також входить червоне вино, кисла капуста, хот-доги, витримані сири і розливне пиво, або ель.

4. Яблучний сік і ліки від алергії

При прийомі ліків від сінної лихоманки, не можна вживати разом яблучний, апельсиновий або грейпфрутовий сік, не дочекавшись 4 години після прийому таблеток. Ці соки гальмують пептид, який транспортує ліки з кишечника в кров. В результаті ефективність препарату знижується на 70 відсотків.

Також краще не пити ці сокиразом антибіотиком ципрофлоксацину, засобу для лікування щитовидної залози або засобів від алергії і астми.

5. Кориця і варфарин

Варварин застосовують для розрідження крові за його вміст вітаміну К. Кориця містить речовину кумарин, яка також розріджує кров. Прийом обох цих речовин може викликати серйозне пошкодження печінки.

Джерело: healthyliving