ЗМІНА КЛІМАТУ ПРИЗВЕЛА ДО РЕКОРДНИХ ФІНАНСОВИХ ВТРАТ, МАСОВИХ ПЕРЕСЕЛЕНЬ І ПОШИРЕННЮ ХВОРОБ

3 Квітня 2018 10:39

Наслідки зміни клімату в минулому році призвели до рекордних фінансових втрат – вони склали 320 млрд. доларів. Витрати, перш за все, були пов’язані з надзвичайно активним сезоном ураганів у Північній Атлантиці, мусонними дощами і повенями на Індійському субконтиненті і сильною посухою в деяких регіонах Африки.

Про це йдеться в Заяві Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) про глобальну ситуацію з кліматом в 2017 році. Його публікація приурочена до Всесвітнього метеорологічного дня, який відзначають 23 березня.

Екстремальні погодні явища позначилися на темпах економічного розвитку і створили додаткові проблеми в галузі забезпечення продовольством, охорони здоров’я та міграції. У доповіді наводяться рекомендації щодо зниження ризику стихійних лих, сталого розвитку та боротьби зі зміною клімату.

Автори доповіді підтверджують зроблений раніше висновок: 2017 рік був одним з трьох найтепліших за всю історію спостереження і найтеплішим з тих років, коли кліматичний феномен Ель-Ніньо не впливав на погоду. Глобальна температура повітря піднялася на 1,1 градуса за Цельсієм порівняно з доіндустріальним рівнем. Середній показник п’яти років також перевищив рекордну позначку.

«Початок 2018 року став продовженням 2017-го – екстремальні погодні явища знову забирають життя і руйнують господарства, – підкреслив, представляючи доповідь, Генеральний секретар ВМО ПеттеріТаалас. – В Арктиці спостерігається незвичайно тепла погода, в той час як густонаселені регіони Північної півкулі страждають від сильного холоду і руйнівних зимових буревіїв». Він нагадав, що Австралія і Аргентина страждають від періодів сильної спеки, Кенія і Сомалі – від посухи, а південноафриканське місто Кейп-Код відчуває гостру нестачу води.

Нинішня заява про стан клімату є 25-тою. Такі  доповіді публікують з 1993 року. З тих пір наука не стояла на місці – вчені вдосконалили методи спостереження і збору даних. За словами голови ВМО, це дозволяє з більшою часткою ймовірності визначити випадки, коли мова йде про вплив діяльності людини на клімат, або встановити зв’язок між зміною клімату і епідеміями.

За даними метеорологів, за минулі 25 років концентрація вуглекислого газу в атмосфері зросла з 360 частин на мільйон до більш ніж 400. Це означає, що нас чекає подальше потепління і екстремальні погодні явища. Для порівняння в попередні 800 тисяч років викиди діоксиду вуглецю на Землі не перевищували 280 частин на мільйон.

Потепління поверхні океану призвело до активного сезону ураганів в Північній Атлантиці. Ліквідація наслідків стихії обійшлася США в рекордну суму в 265 млрд. доларів. У малих острівних державах Карибського басейну урагани практично звели нанівець успіхи в області розвитку, досягнуті за останні десятиліття. За оцінками Світового банку, втрати Домініки, наприклад, склали 1,3 млрд. доларів – 224% ВВП цієї острівної держави. Вчені попереджають, що при підвищенні температури повітря на один градус темпи економічного зростання в багатьох країнах з низьким рівнем доходу істотно знизяться.

Крім того, з 1980 року зростають показники смертності від хвороб, пов’язаних зі спекою. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третина населення планети тепер проживає в регіонах, де щонайменше 20 днів на рік температура повітря досягає потенційно смертельної для людини позначки.

Зміна клімату вже сьогодні призводить до масових переселень. У 2016 році в зв’язку з руйнівними стихійними лихами 23,5 млн. осіб залишили свої будинки. Більшість з них – жителі Азіатсько-Тихоокеанського регіону, які втекли від повеней та ураганів.

Джерело: ukrainepravo.com