Вища освіта, як статус?

5 Квітня 2018 21:31
Експерти з'ясували, чим приваблює українців вища освіта
Здобуття освіти в України обумовлене не стільки економічними чинниками, як статусними.

Про це заявила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«84% учнівської молоді в школах орієнтовані на здобуття вищої освіти. І лише 17% на здобуття професійної освіти. Решта просто не хочуть вчитися далі. Але з цих 84% – 73% говорять про те, що вони не погодяться обмежитися професійною освітою, навіть якщо зарплата буде вища, ніж зарплата фахівця з вищою освітою. Тобто в нашій країні сьогодні, ми маємо це зрозуміти, питання набуття освіти не стільки економічними чинниками обмовлене, скільки статусними. І люди, які погоджуються мити посуд в Польщі, Чехії, не говорю вже про Німеччину, нізащо не погодяться на це в Україні», – зазначила Лібанова.

За її словами, для України найбільш страшною є учбова міграція.

«Питання навіть не в тому, що велика частка молоді орієнтована на виїзд із України. Питання в тому, що ті, хто виїздить навчатися, майже 100% не повертаються. Вони не для того їдуть отримувати «західний» диплом, щоб потім працювати в Україні», – наголосила науковець.

Окрім того, додала вона, 41% українських заробітчан менше 35 років і тільки 20% трудових мігрантів старші 60 років.

Лібанова наголошує на необхідності розуміння неминучих наслідків, які це буде створювати на ринку праці.

Джерело: ukrinform.ua