Американські експерти про ймовірні загрози для України

10 Квітня 2018 12:59

Керівники Американської Ради з питань зовнішньої політики завітали до Києва, де провели зустріч зі студентами історичного та юридичного факультетів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, викладачами, активістами громадських організацій.

29695361_2061682523872706_7361356065948041216_n

 Американці прибули до столиці з прифронтової Авдіївки, де мали зустрічі з українськими військовими, які захищають Україну від російського агресора. Це був не перший візит американських експертів у зону проведення бойових дій: торік вони були в прифронтовому Маріуполі та навколишніх населених пунктах в зоні АТО.

На початку зустрічі перед присутніми виступили радник Американської Ради з питань зовнішньої політики, в.о. Голови Ради Українських державницьких організацій світу Борис Потапенко та заступник Голови Проводу «Вільних Людей» Сергій Кузан. Обидва наголосили на ролі закордонного українства як ключового партнера України:

«Мої предки переїхали в США після поразки визвольних змагань в Україні, ними рухали почуття провини та обов’язку перед тими, хто лишився в неволі. Американці повірили у визвольний чин України, нині Україна отримала багато нових друзів в США», – відзначив Борис Потапенко.

29792490_10216712427989473_6586655351431495680_n

«Ми вдячні українцям в діаспорі, вдячні й нашим американським колегам за підтримку, яка реально допомагає в боротьбі з агресором. Та не варто забувати й про те, що ми самі маємо також виконувати своє «домашнє завдання»: хто на фронті, а хто й тут, в умовах мирного життя, має зупиняти реванш», – наголосив Сергій Кузан.

«На мою думку, найбільшою за значенням у світі подією в другій половині ХХ ст. став розпад СССР. А наступною за значимістю – постання незалежної України. Переконаний, що саме Україна є тим ключем для спільного добробуту так званого «пострадянського простору». Ми підтримуємо прагнення України до відновлення своєї територіальної цілісності. Підтримує зміцнення її безпеки. Наголошу: окрім інформаційної війни зараз буде точитися й війна юридична. Росія порушила дуже багато норм міжнародного права, отже Україна через міжнародні судові інстанції має повернути й території, й стягнути з РФ компенсацію за завдану шкоду», – наголосив, виступаючи перед аудиторією Вільям Шнайдер, колишній перший заступник Держсекретаря США, який бував в Україні ще в часи «холодної війни».

Screenshot_10

«На даному етапі я б відзначив три основні небезпеки для Вашої країни. Перша небезпека: російське керівництво, очевидно, саме повіривши у свою власну пропаганду, піде на відкритий військовий конфлікт. Друга небезпека: Україна пристане на невигідні для неї умови миру. Третя небезпека, я вважаю, найбільша: гальмування реформ, необхідних для успішного розвитку держави. Втім, варто відзначити, що деякі реформи можуть мати дестабілізуючий характер, розколоти суспільство, спровокувати внутрішній конфлікт. Тому владні органи мають в цьому напрямку радитися з громадою», – вважає Герман Перчнер, Президент Американської ради з питань зовнішньої політики.

«Агресія Кремля спрямована і проти самої Росії, адже режим Путіна не дозволяє росіянам ані брати участь в політичному житті й впливати на владу, ані справедливо розподіляти економічні багатства. Але Росії завжди варто пам’ятати той історичний факт, що імперії розпадаються, а на їх місці виникають незалежні держави. Тільки в ХХ ст. внаслідок колапсу імперій сьогодні на карті світу є 194 держав. І Україна має вести інформаційну війну, аби підірвати легітимність керівництва РФ у світі», – зазначає Перчнер.

«Ще одна небезпек полягає у наявності в українському політикумі цілого ряду проросійських діячів. Зараз, наприклад, є важливі проекти законів про антикорупційний суд, схвалений Венеційською комісією, про нацбезпеку, підтриманий НАТО, але існує ризик, що через проросійських політиків ці закони можуть бути не проголосовані», – додав Джастін Віметт, шеф штабу кокусу воля у Конгресі США.

А Вейн Меррі, головний експерт Ради з питань Європи та Євразії, в свою чергу додав, що Україні дуже потрібна якісна дипломатична служба і потужний дипломатичний корпус, здатний захищати інтереси країни в світі. Меррі покладає надію на молодих патріотів, що можуть формувати нову сильну державницьку дипломатію. 

В американських гостей також відбулися зустрічі з керівництвом МЗС, СБУ, з Головою Верховної Ради України та Прем’єр-міністром.

Захід відбувся за підтримки народного депутата Андрія Левуса, ГО «Вільні Люди», керівництва історичного факультету (декан Іван Патриляк), юридичного факультету КНУ, й зокрема кафедри Конституційного права (заступник декана Олеся Отраднова, завідуючий кафедри Олег Марциляк, а також проректор В’ячеслав Шамрай), Асоціації українських правників (президент Василь Костицький та керівник молодіжного напрямку Микола Марченко), Представництва в Україні Української Федерації Америки,  Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова, Молодіжного націоналістичного конгресу, який в цей день також презентував на історичному факультеті фотовиставку «Два століття – одна війна».

Довідка:

Американська Рада з питань зовнішньої політики

Неурядова організація; заснована в 1982 році. Впливає на формування думки установ, що формують зовнішню політику США, працює активно з законодавчою і виконавчою гілками уряду США, збирає інформацію та проводить аналітичну діяльність в сфері зовнішньої політики США.