У Дніпрі стартує декадник діагностики раку шкіри та меланоми

16 Квітня 2018 17:26

24 квітня у Дніпрі стартує декадник діагностики захворювань раку шкіри та меланоми. Обізнаність, профілактика, діагностика та своєчасне лікування – основні правила, яких варто дотримуватись мешканцям міста, аби зберегти своє життя та здоров’я.

Рак шкіри та меланоми – це найбільш розповсюджені захворювання. Меланома – це переродження родимки з пігментного утворення на шкірі в злоякісне новоутворення. Однак при ранній діагностиці вони піддаються ефективному лікуванню в 95-98 відсотках випадків. Попри це, смертність від меланом в Україні досягає 80-90 відсотків випадків. Це пов’язано з тим, що пацієнти звертаються до лікаря тоді, коли захворювання прогресувало та з’явилися метастази. В свою чергу рак шкіри посідає перше місце в структурі онкозахворювань.

Основне завдання-попередити та підштовхнути населення міста до ранньої діагностики захворювань. Тим більше, що зміни на шкірі можна помітити самостійно.

У випадку підозри на онкологію пацієнтам варто звертатися до дерматологів, онкологів. В період проведення декадника діагностики в лікувальних установах будуть проводитися огляди пацієнтів, використовуючи спеціальне обладнання – дерматоскоп.

Починаючи з 24 квітня, протягом 10 днів, з  09:00 до 17:00 пацієнти зможуть пройти обстеження у спеціалістів на базі деяких діагностичних центрів, незалежно від місця проживання. Обстежитись можна у центрах первинної медико-санітарної допомоги №1 та №5, в обласному дерматовенерологічному диспансері та консультативній поліклініці багатопрофільної лікарні №4.

За словами експерта з онкології департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міськради Павла Терещенка в Дніпропетровській області за 2016 рік зареєстровано 284 випадки захворювання, у 2017 році – 280 випадків. Тобто динаміка онкозахворювань зберігається стабільною. Смертність від такого виду захворювань в Україні складає 24%, в області – 2%, у Дніпрі – 3,8 %.

Основна причина розвитку меланоми – це ультрафіолетове випромінення, яке випромінюється природнім та штучним шляхами – за допомогою сонячного світла та в соляріях. Кожні два три місяці варто оглядати шкіряні покрови, в літній період – щомісяця.

Раніше повідомлялося, що в Дніпропетровській області у чоловіків на першому місці рак легень, на другому – рак шкіри і на третьому – колоректальний рак (товстого кишечника та прямої кишки), далі – рак передміхурової залози та шлунку. Жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози, на другому місці – рак шкіри, на третьому – колоректальний рак, на четвертому – рак тіла матки і на п’ятому – рак шийки матки.

Джерело: Дніпроград