Продукти, що «на межі зникнення».

23 Квітня 2018 18:00

 

Фото: Caroline Tompkins/Bloomberg Businessweek

Переймаєтеся тим, що улюблені смаколики можуть зникнути? Запевняю вас, не все так погано.

В останні роки, шпальти світових видань інформують про гостру проблему нестачі продовольства. Кінець авокадо не за горами. Кленовий сироп може стати розкішшю так само, як арахісове масло. Хумус більше не буде закускою, притаманною для країн Близького Сходу, а стане святковою стравою.

Ця паніка заснована на реальних факторах, включаючи багаторічну посуху у Центральній долині Каліфорнії – центрі виробництва мигдалю у США. Погода також завдала нищівного удару виробникам ванілі на Мадагаскарі та сільськогосподарської продукції в Індії. Тим часом, попит вплинув на зменшення постачання морепродуктів.

Тим не менше, улюблені продукти не обов’язково повністю зникнуть. Технологічні прориви сприяли стабілізації постачання й цін та підштовхнули до драматичного повернення багатьох інгредієнтів. (Вугрі, щоправда, й надалі під загрозою).

Ось рейтинг дев’яти продуктів (1 – не варто перейматися, 10 – під загрозою – 10):

Авокадо
За прогнозами, споживання авокадо у США у 2018 році становитиме 2,4 млрд, у порівнянні з 539 млн у 2000 році.

Ви могли чути: п’ятирічна посуха у Каліфорнії призвела до того, що світова преса вибухнула заголовками на кшталт: «Чи ви з’їли останній авокадо?» Тоді наприкінці 2017 року деструктивні пожежі підлили ще більше масла у вогонь.

Насправді: Каліфорнійський урожай 2018 року, за оцінками, зросте на 50% у порівнянні з 2017 роком. Постачання також залишиться високим у Мексиці, яка виробляє 75% плодів авокадо у США. Кен Мелбан з Каліфорнійської комісії, яка контролює вирощування авокадо, впевнено заявляє: «Ви ніколи не з’їсте останнього авокадо».

Рейтинг: 1 з 10

Кленовий сироп
Ви могли чути: кленові дерева перестали рости!

Насправді: розмір дерева уже не відіграє такого значення, як раніше, тому що технологія smart-tapping революціонізувала виробництво. Вермонтський сироп, який становить 40% усіх постачань США, зріс за 10 років з 640 тис. галонів до 1,9 млн; Обсяг канадського сиропу зріс на 225%, та досягнув 12,2 млн галонів на рік за той же проміжок часу.

Рейтинг: 2 з 10

Мигдаль
99% американського мигдалю виробляється у Каліфорнії.

Ви могли чути: у 2017 році було багато опадів; цього року вдарили великі морози. Беззаперечним фактом є те, що для виробництва одного мигдалю потрібні 1,1 галона води, а Центральна долина зіткнулася із п’ятирічною посухою.

Насправді: Даніель Самнер, економіст Каліфорнійського університету у Девісі, стверджує, що посуха істотно не вплинула на виробництво мигдалю.

Рейтинг: 3 з 10

Шоколад
$98.2 млрд загального обсягу роздрібного товарообороту у всьому світі.

Ви могли чути: відбувається зміна клімату, тому шоколадні батончики перебуваються від загрозою. Зміни у довкіллі та грибкові захворювання у Гані та Кот-д’Івуарі, які виробляють більше половини світових какао-бобів, у цьому році спричинили до зростання ціни на 40%.

Насправді: какао може вирощуватися і вирощується за межами Африки; Бразилія та Еквадор збільшують його виробництво. Вчені також працюють над створенням гібридної, стійкої до хвороб, какао-рослини CCN-51. «Проте з какао, і справді, не все гаразд», – попереджає всесвітньовідомий кондитер Жак Торрес.

Рейтинг: 4 з 10

Арахіс
Ціни зросли більш ніж на 30% у 2016 році після періоду посух, що чергувалися з повенями, у південних штатах Америки, що вирощують арахіс. Проте у 2017 році урожай США був найбільшим у світі та становив 3,5 млн тонн.

Рейтинг: 5 з 10

Нут
На початку цього року посуха у Індії призвела до різкого підвищення ціни на хумус у Великобританії. Проте, його дефіцит, як видається, є короткостроковим явищем: індійське виробництво у 2018 році повинно досягти рекордних 11,1 млн тонн.

Рейтинг: 6 з 10

Восьминіг
Цей першокласний продукт з Марокко все важче знайти. Ян МакГрегор, власник Lobster Place у Нью-Йорку, США, намагається знайти альтернативу цьому морепродукту. Проте надія все ще є: території поблизу Північної Африки почали зменшувати вилов восьминогів, для того, щоб відновити їхню популяцію.

Рейтинг: 7 з 10

Ваніль
Ви могли чути: минулорічний циклон Енаво спустошив ванільні поля на Мадагаскарі, що забезпечує 80% світової пропозиції. Це сталося після того, як попит збільшився, коли основні компанії-споживчі ванілі, такі як Nestlé SA, перейшли від штучної до натуральної ванілі.

Насправді: не все так добре. Проте Крейг Нільсен, віце-президент зі сталого розвитку компанії Nielsen-Massey Vanillas Inc., говорить, що Мадагаскар сподівається збільшити виробництво з 1500 до 2500 тонн на рік.

Рейтинг: 8 з 10

Вугор
Ви могли чути: впродовж 30 років популяція вугрів скоротилася на 90% через контрабанду та вразливість цієї риби до зміни погодних умов. У 2013 році Японія оголосила про те, що прісноводні вугри перебувають під загрозою зникнення.

Правда: проблема серйозна, проте також частково циклічна. Наприкінці 2013 року попит підштовхнув вартість вугра до $2400 за фунт. Бідний улов в Азії у 2017 році, у поєднанні з серйозними заходами проти браконьєрства у Європі, також підштовхнули ціни до зростання. Беззаперечно, це питання слід контролювати.

Джерело: zik.ua