Лідер партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко у “Великому Вечорі” на телеканалі NEWSONE.

Про міграцію та міністра Клімкіна:

Я вважаю, що влада не має морального права засуджувати українців, які працюють в Росії. “Рошен” Порошенка звідти не забрався, в ЗМІ постійно говорять – то в якогось депутата з Радикальної партії, то з БПП бізнес в Росії чи в Криму на якихось родичах. Для того, щоб влада могла когось критикувати, потрібно було спочатку показати стандарти моральності. А Клімкіну слід переживати за те, що в 21 країні досі не можуть послів призначити і вимагати від влади підвищення стандартів життя й боротьби з корупцією. Міністрам не потрібно займатися моралізаторством, міністрам потрібно змінювати країну на краще.

Про підвищення ціни на газ

Сьогодні підвищення є другорядним. Виникла інша ситуація. “Медові роки” довіри Заходу до уряду і влади закінчились. Стало абсолютно очевидно, що для Заходу президент і його друзі стали токсичними, тому питання зовсім не в газі, а в корупції, бо влада не виконує свої зобов’язання. Ситуація парадоксальна. Проїдьтесь по Україні, доріг немає, влада розповідає, що немає грошей. Для прикладу наведу Черкаси, де дорога до дамби не відремонтована, за те влада з бюджету виділила 9 млн. для будівництва ліхтарів, біля яких можна тільки сфотографуватись. В іншому місті збудували фонтан за 25 млн.

Інший приклад. Тепер всі піаряться і носяться, як дурень зі ступкою, з кубком Ліги Чемпіонів. З бюджету забирають 103 млн грн на капітальний ремонт НСК Олімпійський. Виникає питання: а що з ним за 5 років сталось, з найкращим (за словами влади) стадіоном у світі? Ще 25 млн з бюджету беруть для проведення фіналу Ліги. Аби ми були бідною країною, ми б не витрачали на це все страшні гроші. От МВФ і не розуміє: “друзі, ви фонтани будуєте, фінал Ліги Чемпіонів проводите – ви добре живете, для чого вам давати гроші?” . Тому вимога підняти ціну на газ – це лише один елемент проблеми, а в цілому міжнародні партнери сьогодні не довіряють українській владі в здатності реформувати країну, бути некорумпованими і виконувати обов’язки. Тому я особисто не впевнений, що уряд отримає цей 5 транш.

Також є внутрішня проблема. Фактично уряд сьогодні існує конфлікт між урядом і президентом, кожен хоче зробити один одного крайнім. Уряд не хоче робити удар по репутації і брати на себе підвищенні ціни на газ, а президент разом з НафтоГазом переконують всіх, що це дуже важливо. Виходить, що імпотентна влада, яка до того ж вступила у виборчу кампанію, хоче зробити МВФ своїм інструментом. Бо владі вигідно, щоб їм виділили гроші на підвищення пенсій, а вони хочуть виділяти гроші на реформи.