Коли виростуть пенсії

26 Квітня 2018 09:00

Виплати для українських пенсіонерів можуть збільшитися: зокрема, це стосується тих, хто може похвалитися великим трудовим стажем, але отримував маленьку зарплату на момент виходу на заслужений відпочинок.

Цей процес активізується автоматично разом із зростанням мінімальної заробітної плати.

Кожний трудовий рік – плюс відсоток

В Україні на розмір пенсії впливає середньостатистична зарплата по країні, стаж людини і її власна зарплата. Кожний відпрацьований рік збільшує пенсію на 1%. Пенсія українців, у яких трудовий стаж значний, але була досить маленька зарплата, змінюватиметься на рівні “мінімалки”.

Кабінет міністрів прогнозує, що мінімальна пенсія такої категорії людей може вирости з 1490 до 1680 грн. Щоправда, станеться це не раніше того, як “мінімалка” в Україні підвищиться до 4200 грн. У міністерстві соціальної політики, в свою чергу, уточнили, що принцип “рівні умови для всіх” і формулу нарахування пенсій міняти не збираються, а мінімальні пенсії планують підвищувати за рахунок зростання мінімальної зарплати.

Скільки від мінімалки дістанеться українському пенсіонеру?

Згідно з чинним законодавством, українці, які виконали вимоги щодо стажу, при досягненні 65 років повинні отримувати як мінімум 40% “мінімалки”. Згідно із законом, для жінок необхідно 30 років стажу, для чоловіків – 35 років. Українським пенсіонерам залишається чекати, чи підвищать “мінімалку” в 2018 році, як наобіцяли  торік. Якщо уряд в якості виключення стримає слово, пенсіонерам зможуть розраховувати на зростання пенсійних виплат.

Джерело: «UANews»