Україна має шанс отримати черговий транш МВФ ще до літа

30 Квітня 2018 23:30

 

В України є шанс отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду ще до літа, але якщо не буде підвищення ціни на газ, не буде кредиту МВФ.

Нагадаємо, в.о. держсекретаря США Джон Салліван закликав українську владу «подвоїти зусилля щодо реформ і дотримуватися програм МВФ, прийнявши законодавство для створення справді незалежного антикорупційного суду та підвищення тарифів на газ до паритетного до імпорту рівня».

Якщо ми його не отримаємо до кінця червня – початку липня, я думаю, що ми його не отримаємо в цьому році взагалі, і в цьому випадку ми його не отримаємо у 2019 році теж. А там почнеться низка подій, які будуть обмежувати доступ до того, щоб ми отримали цей кредит.

Якщо не буде підвищення ціни на газ, не буде кредиту МВФ. І, якщо в цьому році є можливість забезпечити стабільність національної валюти (і ця стабільність буде забезпечена, навіть якщо Україна не отримає кредит МВФ), то у 2019-2020 роках країну очікує суттєве збільшення зовнішніх платежів.

Враховуючи, що ми не будемо мати можливості залучати зовнішнє фінансування, нас очікує, з дуже великою ймовірністю, суттєве знецінення гривні і девальвація, відповідно, зростання цін і зниження добробуту населення.

Джерело: zik.ua