Як реалізується державна мовна політика в регіоні

15 Травня 2018 21:57

Як реалізується державна мовна політика в регіоні

15 травня, активісти, філологи, історики, підприємці та представники правозахисних організацій обговорили проблеми реалізації україномовної політики у Дніпрі та області.

Розміщення соціальних білбордів, стовідсоткове переведення шкіл з російською мов навчання на українську мову, вивчати мови національних меншин факультативно, безкоштовні курси української мови на базі академії безперервної освіти – ці та інші дії, планують застосовувати активісти, аби забезпечити необхідну реалізацію україномовної державної політики на Дніпропетровщині.

Крім проблем у галузі державної мовної політики, в Дніпропетровській декомунізованій області відбулися позитивні зрушення. Наприклад, автостанції почали оголошувати зупинки українською мовою. Також серед дописувачів української Вікіпедії жителі Дніпропетровщини на другому місці за кількістю створених статей.

Висунуто  ряд пропозицій для покращення реалізації україномовної політики. Вони стосуються освітньої сфери, сфери обслуговування, залучення молоді.

Планується  запустити проект про відомих мешканців області, які почали спілкуватися українською мовою. Скоріш за все, проект створюватиметься в форматі відеороликів.

В Києві відбувся Всеукраїнський форум, на якому були присутні активісти з різних областей, в тому чисті Дніпропетровщині. Тоді обговорювались питання відсутності гуманітарної та мовної політики в Україні, тож почалася хвиля конференцій. Я знаю, що у Дніпрі велика проблема у дитсадочках, адже вихователі розмовляють з дітьми російською, а не українською мовами.

Стосовно використання української мови та мови нацменшин у школах пропонується  використовувати досвід європейських країн. У Польщі мова меншин вивчається у спеціалізованих школах три рази на тиждень. У Болгарії переважає факультативне навчання. Більшість же країн Європи мови меншин в школах взагалі не вивчають і не вважають це дискримінацією.

Ранішеповідомлялося, що у Дніпрі відбулися заняття україномовного розмовного клубу, учасниками якого стали всі бажаючі жителі міста.

Джерело: Дніпроград