До українських водойм випущено 5,5 млн екземплярів риби

16 Травня 2018 15:35

Станом на початок травня до водойм України було випущено 5,5 млн екземплярів цінних у промисловому відношенні видів водних біоресурсів.

Вселення проводилося користувачами, громадськими організаціями, підприємствами, які працюють за Режимами СТРГ, Новокаховським рибоводним заводом частикових риб, а також за рахунок компенсаційних коштів та благодійних внесків. За дотриманням норм зариблення слідкували спеціалісти територіальних управлінь Державного агентства рибного господарства України.

Найбільш масштабні зариблення пройшли у Запорізькій, Харківській та Херсонській областях. До водойм цих регіонів було випущено 1,2 млн, 1,6 млн та 1,1 млн екземплярів риби відповідно. Також значно поповнились водні об’єкти Київської області – майже на 600 тис. особин біоресурсів та Миколаївської – на 300 тис. особин», — йдеться у повідомленні.

В умовах посиленого антропогенного навантаження, яке безпосередньо впливає на шляхи міграцій риб та погіршення умов їх природного нересту, велике значення у відродженні рибних запасів має штучне відтворення цінних представників іхтіофауни. За рахунок зариблення формується значна частка загальної промислової рибопродукції, а також здійснюється суттєве поповнення природних популяцій аборигенних видів риб.

Окрім традиційно великомасштабних зариблень рослиноїдними видами риб: товстолобом, коропом та білим амуром, цього року було вселено значну кількість аборигенних видів – судака і щуки.

Так, за рахунок державного бюджету Новокаховським рибоводним заводом частикових риб проведено зариблення мальками щуки Каховського і Київського водосховищ та пониззя р. Дніпро. Загальна кількість випущеного у ці водойми малька склала 1,6 млн шт. Також даним підприємством було вселено майже 300 тис. екз. судака до водойм Херсонської та Миколаївської областей. А саме: Каховського водосховища, р. Південний Буг та пониззя р. Дніпро. Крім того, на черзі планове вселення 50 тис. особин малька річкового сома.

Зариблення українських водойм триває. Основні роботи із вселення водних біоресурсів заплановано на осінній період.

Ця справа є стратегічно важливою для рибного господарства. Адже це робота на перспективу для забезпечення продовольчої безпеки країни. Тим паче, що рибогосподарська галузь України має високий потенціал для розвитку. Зокрема, великий фонд рибогосподарських водойм та сприятливе географічне розташування.

Зараз у більшості водойм України встановлено нерестову заборону. В цей час любительське рибальство дозволено лише спінінгом та однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком. Крім того, виключно з берега та у спеціально визначених місцях.

Джерело: landlord.ua