Міністерство фінансів планує ввести систему перевірки пільговиків

22 Травня 2018 15:05

У Мінфіні презентували проект закону «Про верифікацію та моніторингу державних виплат».

В українському уряді не залишають спроб зменшити кількість пільговиків. На цей раз постаралися в мінфіні, розробивши законопроект «Про верифікацію та моніторингу державних виплат».
Головною метою документа в міністерстві назвали системне законодавче врегулювання основних правових та організаційних основ здійснення верифікації державних виплат в Україні.

У підготовленій презентації автори навели визначення верифікації (збір, аналіз і порівняння інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації, з даними, отриманими від реципієнтів під час призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат), а також назвали 5 аргументів на користь того, чому необхідна верифікація державних виплат.

Проектом документа визначені 3 основних етапи верифікації.

Людині, яка претендує на будь-яку соцдопомогу (до речі, стаття 1 документа уточнює, що до державних виплат належать пенсії, різні види допомоги, пільги, субсидії, стипендії та інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, пенсійного фонду, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування) потрібно буде в спеціальній формі надати дані про доходи та майно. Ці дані перевіряються за допомогою спеціальної інформаційно-аналітичної платформи, в якій планують з часом зібрати повне досьє на кожного українця і в перспективі практично в 1 клік отримувати вичерпну інформацію про кожного.

Це вид перевірок передбачає моніторинг вже під час надання соціальної допомоги.

Поточна перевірка включає:

  • проведення систематичних перевірок інформації про всіх, хто отримує державні виплати;
  • виявлення невідповідностей в автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах, базах даних та інших джерелах інформації;
  • аналіз даних, отриманих за допомогою інформаційно-аналітичної платформи.

У документі пояснюється:

поточна верифікація передбачає систематичну діяльність з аналізу даних реципієнтів, визначення відповідності повідомленої реципієнтами інформації з даними, що обробляються щодо них в інформаційно-аналітичній платформі, змін соціального та фінансово-майнового стану реципієнтів, які можуть впливати на можливість отримання державних виплат і їх розмір.

Тобто, говорячи простою мовою, якщо вам нарахували субсидію, а ви через кілька місяців купили автомобіль, допомогу у вас заберуть.

На третьому етапі – під час ретроспективної верифікації – чиновники вже по закінченні виплат перевірять, наскільки законно  людина їх отримувала. Перевірку інформації дозволяється проводити у ставленні реципієнтів, виплати яким завершилися не більше 3 років тому.
Якщо буде виявлено недостовірну інформацію, на підставі якої були призначені виплати, одержувачу доведеться повернути всю отриману раніше компенсацію або її частину.

Після публічного обговорення законопроект буде доопрацьовано та подано на розгляд кабміну та ВР. І, на думку експертів, документ має всі шанси пройти через Раду.

«Даний документ чудово вкладається в сумний тренд державної економії за рахунок громадян, — аналітик ГК TeleTrade Володимир Чорнобай. –

 

Останнім часом багато говорилося про необхідність скоротити кількість отримувачів субсидій на 20% — очевидно, саме така мета проектом і переслідується. Прикриваючись турботою про найбільш бідних громадян, нові процедури покликані максимально ускладнити отримання субсидій. На мій погляд, краще б намагалися заощаджувати не на допомоги населенню, а на органах держуправління або на тих же оборонних статтях бюджету, які все одно на практиці за великим рахунком ніякої користі країні, крім морального задоволення, в умовах поточного співвідношення сил у світі не приносять».

Джерело: zido.com.ua