Останній дзвоник в Україні відзначала найменша за часи незалежності кількість випускників

25 Травня 2018 23:27
Останній дзвоник в Україні відзначала найменша за часи незалежності кількість випускників

Джерело: fakty.ictv.ua

 

25 травня в школах усієї України пройшли останні дзвінки. Як проводять цей день українські випускники.

Востаннє почули шкільний дзвінок цього річ 185 тисяч школярів, підрахували в Міністерстві освіти. Це найменша за часів української незалежності кількість випускників. Однак це не стало на заваді традиційному святкуванню останнього навчального дня.

Без уроків

Традиційно цього дня навчання у школах вже не проводиться. Учні приходять на урочисту лінійку. Організовують її зазвичай самі випускники для молодших класів, вчителів та батьків. Під час неї вручають атестати, нагороджують відмінників навчання та спорту. Не обходиться лінійка без вальсу, запуску повітряних кульок та, власне, символічного дзвону випускника разом з першокласником  у шкільний дзвінок.

Дрес-код 

Ще кілька років тому на травневі лінійки дівчата приходили у шкільних формах радянського зразка. Хлопці – у костюмах або світлих сорочках та штанях. Зараз найпопулярніше вбрання на останніх дзвониках по всій Україні – це національний одяг. Вишиванки обирають не лише випускники, а й учні молодшої та середньої шкіл. Обов’язковий атрибут для одинадцятикласників – стрічки випускника. Після урочистої частини школярі пишуть на них побажання легкого дорослого життя один одному.

Неофіційна частина

Якщо сценарій шкільного дзвінка практично такий самий, як і 5 або 10 років тому, то неформальне святкування завершення шкільного життя у випускників з року в рік змінює свої особливості. Наприклад, не обходяться останні дзвінки у столиці без купання у фонтані. Найпопулярніші місця – Майдан Незалежності, Маріїнський парк та Палац Спорту. Активні гуляння завчасно випускники, як правило, не планують. Адже попереду ЗНО. А після нього випускний, коли і влаштовують велике свято. Зазвичай, останній дзвоник проводжають усім класом або компанією у кафе та парках.

Останній дзвоник в Україні відзначала найменша за часи незалежності кількість випускників

Ціна питання

Організація останнього дзвоника включає в себе послуги фотографа та відео оператора. Година роботи кожного коштує не менше ніж пів тисячі гривень. Не рідко батькам учнів доводиться винаймати хореографа для підготовки дітей до шкільного вальсу. За одне заняття у столиці викладачі танцю беруть від сімдесяти п’яти до ста п’ятдесяти гривень. Часто, аби останній шкільний танець виглядав ефектно, випускниці для нього шиють або купують однакові сукні. Це ще щонайменше пів тисячі гривень.

Останній дзвоник в Україні відзначала найменша за часи незалежності кількість випускників

Не обходиться свято в українських школах без прощальних подарунків навчальним закладам. У скільки обійдеться неофіційна традиція, залежить від навчального закладу і планів батьків випускників. Це може бути щось пам’ятне. Наприклад, висадка дерев випускниками на подвір’ї школи або намальована власноруч картина. Однак не рідко прощальний подарунок коштує не мало. Батьки купують техніку або практичну річ, що буде корисною навчальному закладу. Традиційна частина витрат – букет квітів вчителям. Діапазон цін різний. Від 30-40 гривень за скромну хризантему, до 500 – розкішний букет троянд.

Останній дзвоник в Україні відзначала найменша за часи незалежності кількість випускників

До речі, в останні роки цілі школи або окремі педагоги відмовляються від традиції купівлі квітів. Зекономлені кошти просять батьків жертвувати на благо чинність, найчастіше  – на допомогу українській армії.

Свято тільки починається

Останній дзвоник – це, свого роду, репетиція випускного. Попереду ЗНО, тож масштабних святкувань не влаштовують. Хоча фіксованої дати випускних в Україні немає, міносвіти рекомендує навчальним закладам провести святковий вечір у період з 25 травня по 24 червня. Більшість шкіл влаштують їх у другій половині червня після завершення тестування.

Джерело: fakty.ictv.ua