Чому відтермінували подорожчання газу на 2 місяці?

30 Травня 2018 15:26

Чому газ не подорожчає найближчим часом

Підвищення тарифів на природний газ для населення відтермінували. Однак в МВФ вважають, що вони мають дорівнювати ціні для імпортерів.

Кабінет міністрів продовжив до 1 серпня спеціальні зобов’язання для Нафтогазу. Термін дії постанови закінчувався 1 червня. Таким чином, уряд переніс підвищення тарифів на газ.

Рішення було прийнято, оскільки переговори з Міжнародним валютним фондом стосовно приведення ціни на газ до рівня “імпортного паритету” ще тривають.

Якби Кабмін не продовжив відповідну постанову, ціни на газ потрібно було переглядати знову. Адже набрала б чинності постанова від 22 березня 2017 року. У методиці, яка запропонована в ній, не враховується вартість закупівель газу з-за кордону. Крім того, формула перегляду тарифу ще не готова.

Після консультацій України з МВФ, Світовим банком і Європейським Енергоспівтовариством стане відомо, як буде враховуватися імпортний паритет. Водночас в МВФ наголосили, що ціна на газ для населення повинна дорівнювати ціні для імпортерів.

Зараз ціна на газ для населення залишиться на рівні 4,942 грн за кубометр. Вона складає частину тарифу на газ, крім закупівельної ціни. Також в тариф закладено податки і витрати на транспортування газу.

Ціна на природний газ для українців може зрости на 60-70%. За словами голови Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка, це станеться після приведення її до рівня ринкового паритету. Цього від України вимагає МВФ.

Джерело: gazeta.ua