Світовий банк оприлюднив сценарій глобальної торговельної кризи

6 Червня 2018 16:42
Світовий банк оприлюднив сценарій глобальної торговельної кризи

За оцінками Світового банку, широкомасштабне зростання обмежувальних заходів у міжнародній торгівлі може повернути світ до рівня глобальної економічної кризи 2008 року.

Про це інформує CNBC із посиланням на прогноз міжнародного фінансового інституту.

“Широкомаштабне зростання обмежувальних заходів у торгівлі по всьому світу може призвести до серйозних негативних наслідків для глобальної торгівлі. Підвищення митних тарифів до максимальних рівнів може спричинити зменшення світових торгівельних потоків на 9%, що нагадує падіння під час глобальної фінансової кризи 2008-2009 років”, – йдеться у повідомленні.

Аналітики СБ стверджують, що найболючіше спад ударить по таких секторах, як сільське господарство та харчова промисловість. Проте від потенційної світової рецесії постраждають ринки як розвинених країн, так і тих, що розвиваються.

Зазначається, що торгівельні суперечності між найбільшими світовими економіками дедалі більше загострюються, а тому прогнози досить песимістичні.

У цьому контексті варто нагадати, що нещодавно президент США Дональд Трамп почав проводити більш активну протекціоністську політику, що спричинило збільшення митних тарифів на імпорт. Також останнім часом відчутно погіршилися американсько-китайські торгівельні відносини.

Як повідомлялося, у березні  2018 року адміністрація Дональда Трампа запровадила мита в розмірі 25% на сталь і 10% – на алюміній стосовно Китаю, Росії та Японії. Для ЄС, Канади, Мексики, Бразилії, Австралії та Аргентини запровадження додаткових мит тимчасово відклали, проте вони почали діяти з 1 червня.

У відповідь, зокрема, уряд Канади пообіцяв також підняти митні тарифи для продукції зі США за принципом повноцінної компенсації “долар за долар”. Про введення додаткових мит  і продовження  справи у Світовій організації торгівлі для захисту своїх інтересів заявили у Європейському Союзі. 20-відсоткове мито на імпорт свинини зі США має намір запровадити Мексика.

Джерело: ukrinform.ua