У Кам’янському зупинився  «Хімічний гігант» .

17 Червня 2018 12:54

ДніпроАзот назва логотип

Зупинилось одне з найбільших підприємств промисловості України, що має стратегічне значення для економіки і безпеки країни,  – «ДніпроАзот». 

Це сталось  15 червня. Наказ про зупинку підприємства вже підписаний головою правління «ДніпроАзот», депутатом Кам’янської міськради Сергієм Сидоровим. Причина зупинки підприємства – висока ціна на газ. Більш ніж 4 000 людей, співробітників «ДніпроАзот», переведені на 2/3 окладу. Під загрозою великі платежі в бюджет і початок опалювального сезону – від «азотовской» ТЕЦ залежить цілий район Каменського.

Через вартість газу підприємство не в змозі працювати без збитку:

З сьогоднішнього числа підписаний наказ про просте підприємства, співробітники переведені на 2/3 окладу. З огляду на високу ціну на газ ми не можемо зараз включитися, ціни на ринку не дозволяють працювати без збитку. З 14 квітня наша азотна група стояла в капітальному ремонті. Ми провели дуже великий фронт робіт, поміняли обладнання на нове, австрійського виробництва, готові працювати, але ось ситуація не дозволяє. Ми не можемо забезпечити СО 2 і парою хлорне виробництво, з понеділка буде стояти і воно. Як наслідок, не можемо видавати хлор, соляну кислоту і дезінфікати. Наш «Азот» – єдине підприємство в Україні, яке виробляє хлор, а значить, робота хлороналівной станції в Аулах і водопостачання Каменського і половини Дніпропетровської області під загрозою. Скільки часу це триватиме, поки не знаю – ситуація для нас нестандартна, доводиться приймати рішення «на льоту». Звертаємося до уряду і місцевій владі, щоб були створені робочі групи для врегулювання цієї ситуації. ТЕЦ теж не зможе працювати.

Для довідки: За словами голови правління «ДніпроАзот», ситуація критична для всього міста. Тільки по земельному податку підприємство щомісяця платить до місцевого бюджету понад 7 000 000, і це не враховуючи ЄСВ та інших видів податків.

 

 

 

Сьогодні одне з провідних підприємств хімічної промисловості України «ДніпроАзот »йде в тривалий простій з неясною перспективою. Головна причина зупинки – вартість природного газу, як основної сировини для виробництва мінеральних добрив. Наслідки такої зупинки катастрофічні: залежність сільгоспсектора від імпортних постачаннь; колапс в забезпеченні України питною водою особливо в літній період ( «Азот» Кам’янського – єдиний виробник рідкого хлору, як знезаражувача питної та стічних вод); зупинка заводської ТЕЦ, а це близько 60 тис. населення міста залишаться без тепла в зимовий період часу. Всі ці фактори першорядні. Але є ще те, що не виміряти ніяким активом – це персонал заводу – 4000 співробітників і, як мінімум, 12 тис. доль в місті можуть залишитися без засобів до існування. Багато професіоналів-хіміків уже рік як залишають країну в пошуках кращої долі, а сьогодні створені всі передумови для збільшення звільнень і еміграції. Я вже не кажу про виконання підприємством соціальних зобов’язань перед містом і регіоном.

 

Складається враження, що будь-яке виробництво в Україні неефективно. Ще в березні поточного року завданням уряду Гройсман вважав забезпечення роботи хімічної промисловості на повну потужність, щоб виключити дефіцит міндобрив, і забезпечити підтримку українським аграріям. А по факту – за 27 років незалежності України не було такого, щоб ціла галузь промисловості застопорилася. Але це вдалося чинної влади, яка обіцяла допомогти індустрії, але нічого не зробила. Одне не зрозуміло: це через некомпетентність, або через злі наміри нинішній Уряд прямо намагається зруйнувати хімічну промисловість.

І останнє. Закриття заводу стане негативним сигналом для майбутніх виборів і яскравою ознакою нездатності української влади до конструктивних, а головне, далекоглядним рішенням. На моє глибоке переконання, сьогодні у нас вже немає ресурсів для політичних експериментів, адже зроблені сьогодні помилки обійдуться у багато разів дорожче і приведуть до соціальної катастрофи в регіоні.

Хочеться вірити, що хімічний бізнес в Україні перестане бути заручником політичних розкладів.

Для довідки: навесні 2017 року Україна ввела антидемпінгові мита в розмірі 31,84% на імпорт двох видів російських азотних добрив – карбаміду і карбамідно-аміачної суміші (КАС). За даними Мінекономіки України, на момент введення мит РФ була основним постачальником азотних добрив в Україні з часткою в 80-90% загального обсягу. І це все в умовах війни з російським агресором .

 

Висловився в соцмережі з приводу ситуації, що склалася і голова правління «ДніпроАзот» Сергія Сидоров:

 

«Дорогі азотники, шановні кам’янчани !!! З великим тягарем в серці повідомляю всім вам, що з 15.06.2018 р підприємство АТ “ДНІПРОАЗОТ” вимушений входити в простій на невизначений термін. Підприємство, яке 8 десятиліть створювало собі ім’я, було і є надійним партнером в бізнесі, головним постачальником мінеральних добрив українським аграріям і головним виробником дезінфектантів для питної води; підприємство, яке завжди було підтримкою і опорою місту і забезпечувало стабільним доходом працівників і членів їх сімей, повністю зупинено.

 

Особливо неприємно те, що нас зупинили, що називається на самому “скаку”. Ми провели дуже складний, унікальний по суті, і дуже дорогий капітальний ремонт азотної групи цехів. У нас 100% готовність до випуску продукції, у нас маса планів і виробничих завдань, врешті-решт, у нас є соціальні зобов’язання перед регіоном та Україною, а у мене особисто – перед моїм колективом, але через високу ціну на газ ми не маємо можливості включитися.

 

Головне питання сьогодні не «хто винен”, це всім зрозуміло … Політика держави, помножена на зовнішні ринкові фактори, яка нав’язана українським хімікам, створила всі передумови, що вітчизняна хімія на межі знищення. На жаль, втрати від подібних дій уже в цьому році будуть колосальними. Дуже шкода, що країна, яка хоче стати цивілізованою, яка заявляє про прихильність європейським цінностям і прагне до гідних умов життя для населення, втрачає свою промисловість, втрачає кращі кадри, створює передумови для соціальної напруги в містах …

 

Попереду – важкий і відповідальний період. Сьогодні я дуже вірю в ваше розуміння і підтримку, у нас були складні часи і раніше, але ми завжди були разом, тримали гідно удар і знаходили рішення.

 

Сьогодні, як ніколи, підприємству потрібна підтримка уряду, від якого залежить майбутнє заводу, майбутнє регіону та добробут України ».