Зусиль уряду недостатньо для зростання української економіки

21 Червня 2018 19:03

зростання економіки

 

Сьогодні українська економіка знаходиться у режимі стагнації.

Уряд робить дуже мало для того, аби економіка зростала активніше.

Він не усвідомлює, що у тому випадку, якщо ми продукуємо більше доданої вартості в економіці, ми сприяємо розвитку переробних галузей, то саме тоді з’являється більше надходжень у бюджет.

«А те зростання економіки, яке сьогодні є, воно носить швидше статистичний характер статистичних ігор, аніж реальний стан економіки. Насправді, ми не маємо реального зростання економіки, відтак, немає і реального джерела поповнення бюджету»,

– заявив  економіст Борис Кушнірук.

Економіст вважає, що державі потрібно шукати можливості для скорочення видатків.

«Адже у нас є безліч програм, які використовуються неефективно. Це по-перше. По-друге, уряд робить дуже мало для того, аби економіка зростала активніше. У нас відсутнє усвідомлення того, що у тому випадку, якщо ми продукуємо більше доданої вартості в економіці, ми сприяємо розвитку переробних галузей економіки, то саме тоді з’являється більше надходжень у бюджет.

Тому зрозуміло, що підвищення мінімальної зарплати для уряду – це така собі гра у позитив. Але потрібно усвідомити, якщо піднімаючи мінімалку у тих умовах, які є, ми будемо нарощувати дефіцит державного бюджету»,

– зауважив Борис Кушнірук.

Відтак, якщо цього року підвищення мінімальної зарплати та пенсії таки відбудеться, вже наступного року Україна опиниться у дуже складній ситуації.

«Наступного року ми вступаємо у дуже складний період, коли виходити на запозичення буде фактично неможливо. Тим більше, що це рік виборів. Тому МВФ турбується, що це призведе до того, що треба буде включати друкарський верстат і почнеться монетарна інфляція.

А зараз інфляція у нас носить немонетарний характер. І пов’язано це не з тим, що Нацбанк друкує кошти, а з тим, що зростають ціна на тарифи і на продукту харчування, але не в Україні, а у світі. А у минулому році ціни на продукти харчування у світ виросли більше, ніж на 9%.

Це спровокувало зростання цін на продукти і в Україні. Тому, якщо у нас почнеться формуватися дефіцит за рахунок популістичної політики уряду, якщо не буде відповідних кроків по скороченню видатків, ми зіштовхнемося із серйозними проблеми. І саме це сьогодні турбує МВФ», – зазначив Борис Кушнірук.

 

Джерело: zik.ua