У Дніпрі платникам податків розповіли про необхідність своєчасного реагування на зміни в законодавстві

29 Червня 2018 09:02

ua.censor.net.ua

Начальник відділу податкового супроводження підприємств паливно-енергетичного комплексу та транспорту Дніпропетровського управління Офісу великих платників ДФС Марина Попова розповіла про необхідність своєчасного реагування платниками на зміни в законодавстві щодо місцевих податків, плати за землю.

Вона зазначила: «На сьогодні залишаються актуальними питання щодо земельних відносин, спрямованих на вирішення питань обліку земель, плати за землю та ін. Плата за землю відноситься до місцевих податків і зборів та входить до складу податку на майно. У зв’язку з цим органи місцевого самоврядування отримали більшу самостійність у визначенні потреб у суспільних благах та пошуку ресурсів для їх надання. До повноважень міських рад та об’єднаних територіальних громад щодо податків та зборів належать встановлення ставок місцевих податків та зборів в межах ставок, визначених Податковим кодексом України, прийняття рішення про встановлення місцевих податків та зборів, зміну розміру їх ставок, об’єкта оподаткування, порядку справляння чи надання податкових пільг, яке тягне за собою зміну податкових зобов’язань платників податків та яке набирає чинності з початку бюджетного періоду (п.п.12.4.1, 12.4.3 п. 12.4 ст. 12 Податкового кодексу України). Рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлених місцевих податків та зборів або змін. Офіційно оприлюднене рішення про встановлення місцевих податків та зборів є нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами (п. 12.5. ст.12 Податкового кодексу України)».

Відповідно до рішення Дніпропетровської міської ради від 21.02.2018 р. №8/30 «Про внесення змін до рішення міської ради від 06.12.2017 р. №13/27 «Про ставки земельного податку, розмір орендної плати за землю, пільги зі сплати земельного податку на території міста» (додаток 1 до рішення міської ради від 06.12.2017 р. №13/27 викладено у новій редакції), збільшено ставки земельного податку за землі транспорту до 3% з 01.03.2018 р.

Крім того, начальник відділу розглянула випадок, коли підприємством не було своєчасно прийнято до уваги зазначені зміни. Фахівцями Дніпропетровського управління в ході адміністрування було встановлено факт використання підприємством занижених ставок земельного податку, що призвело до збільшення податкового зобов’язання за 2018 рік близько 3 млн грн разом із штрафними санкціями.

Підприємство погодилось с доводами податкового консультанта-координатора та самостійно виправило помилки — подало уточнюючі розрахунки, і тому обмежилося мінімальним штрафом у розмірі 3%. У разі донарахування податків податковим органом штраф може досягати 50% (при повторності порушення на протязі року).

Своєчасне реагування платниками на зміни діючого законодавства, спілкування з координатором по усьому спектру проблемних питань, які виникають під час декларування та сплати податків, визначення обсягів платежів до бюджетів різних рівнів є гарантією дотримання вимог законодавства. Від податкових відрахувань великих підприємств залежить благополуччя цілих міст і регіонів.

Звернуто увагу на можливість платників ознайомитися з рішеннями місцевих рад на офіційному веб-сайті Офісу великих платників ДФС за посиланням: http://officevp.sfs.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad/”.

Джерело: vesti.dp.ua