Фермери поскаржились на неефективність програми держпідтримки на 2018 р

8 Липня 2018 16:41

898.jpg

Урядова програма підтримки аграріїв на цей рік передбачає виділення 1 млрд гривень на розвиток фермерства і кооперації.

Державна програма підтримки фермерів і сільгоспкооперативів на 2018 рік показала свою малоефективність через занадто складну процедуру фінансування. Про це в ексклюзивному коментарі Agronews  заявив  президент Асоціації фермерів та землевласників України  (АФЗУ) Іван Томич.

Урядова програма підтримки аграріїв на цей рік передбачає виділення 1 млрд гривень на розвиток фермерства і кооперації.
Зокрема в програмі закладено здешевлення кредитів для фермерів, часткова 40% компенсація за придбання сільгосптехніки та обладнання українського виробництва, 70% компенсація за придбання обладнання для молочних кооперативів, садівництва та ягідництва, 80% компенсація вартості насіння і 90% компенсація дорадчих послуг.

«Сьогодні програма державної підтримки передбачає загалом на фермерів і кооперацію 1 млрд гривень, але уже перше півріччя показує, що ефективність підтримки через цю програму є надто низькою», – сказав Томич.

Він відзначив, що програма передбачає відшкодування аграріям до 70% вартості техніки і обладнання, але процедура повернення коштів надто складна. «Там прописали такі механізми, що і самі не знають, що прописали», – підкреслив він.

Томич вважає, що держава має змінити механізм підтримки на пряму компенсацію вартості техніки і обладнання. За його словами, також необхідно збільшити об’єми підтримки, адже більш-менш адекватною вона була лише у 2009 році.

Джерело: agronews.ua