10 липня Дніпрян закликають на мітинг “Свободу – полоненим”

9 Липня 2018 15:49
свободу українським політв'язням

Завтра, 10 липня о 17:00 на проспекті Поля, 2В (біля парку ракет) відбудеться мітинг “Свободу – полоненим”. До акції запрошують долучитися усіх небайдужих містян.

На сьогодні в полоні бойовиків на окупованих територіях залишається 113 заручників, понад 300 військових та цивільних вважаються зниклими безвісти, понад 70 політв’язнів – громадян України, незаконно утримуються за гратами в Росії, 3028 військових перебували в полоні з 2014 по 2018 рік.

“Це наслідки гібридної війни Росії проти України. Держава повинна вживати всіх заходів задля повернення бійців додому, а також повинна дати гарантії соціального захисту після звільнення. За чотири роки ця проблема, на жаль, не вирішена. Відповідно до норм Женевської конвенції про поводження з військовополоненими – заборонено насилля над життям та особистістю бійців, катування приниження гідності, покарання без попереднього вироку суду. Проте це все відбувається. І російські найманці не те, що про норми міжнародного права забули, вони взагалі не знають, що таке мораль та людяність”, – зазначила правозахисник ГО.

Аби привернути увагу до наявного питання дніпряни виходять на мітинг “Свободу – полоненим”. Учасники акції вимагають звільнити всіх громадян України, незаконно позбавлених волі на тимчасово окупованих територіях України та території РФ та включити до порядку денного ВРУ і негайно розглянути законопроект про реабілітацію колишніх полонених.

Вони потребують нашої підтримки: дніпряни виходять на мітинг "Свободу - полоненим"

 

“Запрошуємо всіх небайдужих дніпровців приєднатися до мітингу. Ми не маємо права забувати про тих, хто ціною власного життя, пішов боронити країну та потрапив у полон. Досі у полоні залишаються хлопці, які потрапили до рук ворогів після Іловайська. Ми маємо довести, що в  Україні – немає забутих бійців”, – зазначила керівник ГО .

33-річний колишній полонений Михайло Нігматуллін у полон бойовиків потрапив у січні 2015 року у Горлівці під час виконання завдання. За півроку перебування в руках сепаратистів пережив моральні знущання і катування, йому навіть винесли «смертний вирок», але не стратили.

“Тортури, фізичні знущання та приниження у полоні – звичайна справа. Це було жахливо. Але окремої уваги бойовики приділяють моральному тиску. У полоні нас весь час переконували, що в Україні про нас забули, ми нікому не потрібні, і нас вже давно поховали. Тому я йду на мітинг, аби сказати, що це неправда. Підтримати побратимів, які перебувають у полоні”,

– зазначив Михайло Нігматуллін.

В рамках акції відбудеться показ документального фільму “Полонені”. Подібні мітинги відбудуться в Одесі, Львові, Харкові, Кропивницькому, Сумах, Чернігові та Києві.

Джерело: Дніпроград