Добровольці обурені заявою Наєва, що їм і волонтерам не місце на передовій, – ДІЯ

13 Липня 2018 10:43

фото: novynarnia.com
Фото: novynarnia.com

Командувач Операції об’єднаних сил (ООС) Сергій Наєв заявляє, що добровольчі формування «виконували незрозумілі завдання у зоні бойових дій» і зараз «не мають права перебувати в цій зоні».

Про це він заявив в інтерв’ю «Обозревателю».

«Ще до початку проведення операції ОС ми озвучили ті зміни, які були передбачені відповідним законом. А саме, що в районі бойових дій можуть перебувати тільки ті, хто входить до складу сектора оборони і безпеки – зокрема, військові частини ЗСУ, які виконують бойові завдання і стримують ворога. А також ті цивільні, хто має на це право. Це люди, які там живуть; які їдуть туди з якоїсь родинної необхідності; люди, які виконують гуманітарну місію, надають медичну допомогу. Для цього не потрібні якісь особливі перепустки, просто треба мати відповідні документи – паспорт із відповідною реєстрацією тощо.

Що стосується людей, які раніше їздили для виконання незрозумілих завдань у зону бойових дій, котрі не мають законного права мати зброю… Тепер люди, які не входять до складу жодної силової структури, офіційно, згідно з нормами закону, позбавлені права перебувати в зоні бойових дій»,

– заявив він.

На уточнююче запитання, чи йдеться про добровольців з Української добровольчої армії (УДА) та інших формувань, Наєв сказав:

«Не буду конкретизувати. У районі бойових дій можуть і будуть перебувати тільки Збройні сили України та підрозділи інших силових структур, які беруть участь в ООС. Усе».

Також, за його словами, прав перебувати безпосередньо в зоні бойових дій не мають і волонтери.

«Зараз волонтери приїздять не на передній край, а в тилову зону, де вони передають матеріальну допомогу, зустрічаються і спілкуються як із керівництвом бригади, так і з підрозділами, з окремими військовослужбовцями. Це робиться зокрема і заради безпеки самих волонтерів. Бо зараз в районі бойових дій, на передньому краї, небезпечно для цивільних, які не мають відповідної підготовки. Ну, і прав перебувати там – теж. Відповідно до законодавства»,

– додав командувач ООС.

Ці заяви Наєва вже прокоментували в «Державницькій ініціативі Яроша» (ДІЯ).

«Варто зазначити, що виконують добровольці ці завдання п’ятий рік поспіль, і багато хто з них уже таки має право мати зброю. Але про це генералу, вочевидь, не відомо. Так, як і не відомо (чи таки відомо, генерале?), скільки разів наші бойові батальйони проходили всі процедури та вимоги для вступу і в СБУ, і в ЗСУ? Чому ж Ви не говорите про це? Так, як і не відомо, скільки разів добровольці стали рушієм в успішних «незрозумілих завданнях» по поверненню у склад України окупованих районів Донбасу. Чи усвідомлює генерал Наєв, що саме він і такі ж, як він, змусили (!!!) невійськових людей ставати на захист України від окупанта? Чи розуміє він, що поки ставав генералом, хлопці відвойовували клаптик за клаптиком, гинули, калічились, але вставали й воювали далі… Без звань, без погонів, без визнання. Йшли і йдуть, і воюватимуть. Бо біда, бо не залишать Україну ні ворогу, ні тим, хто прагне знищення добровольчого Руху.

Також генерал вважає, що й волонтерам не місце «на передньому краї», тому виникає дуже багато запитань… Дуже… До чого готуєте Україну, генерале?»,

– написала представниця Ініціативи Катруся Стріла.

Читайте нас у Facebook :
facebook.com/RidneDnipro
  

Джерело: zik.ua