Майже всі горіхи з України експортуються фірмами-одноденками

24 Липня 2018 10:09

Майже усі 26,4 тис. тонн волоських горіхів, що були реалізовані Україною за кордон у період з жовтня 2017 року по травень 2018 року, експортувалися фірмами-одноденками.

Згідно з інформацією, викладеною у документах митної служби, оформлення вантажів відбувалося найчастіше через Одеську (18,24 тис. тонн), Чернівецьку (6,68 тис. тонн) та Закарпатську (1,51 тис. тонн) митниці.

«Тринадцять із чотирнадцяти найбільших експортерів виявилися фіктивними фірмами, що були зареєстровані незадовго до вивезення вантажу за кордон зі статутним фондом у 0,5 — 1 тис. грн та не знаходяться за адресою реєстрації. Більше того, керівники чи засновники цих фірм є фігурантами у кримінальних провадженнях по справах про ухилення від сплати податків та діяльність “конвертацій них центрів”», — пише видання.

Лише одна із фірм-експортерів, ТОВ «Натсі», зареєстрована у 2007 році і працює через Закарпатську митницю.

Як повідомляють у ДФС, минулого року Україна експортувала 30,89 тис. тонн волоських горіхів на суму $100 млн. Найбільшими покупцями українського горіха стали:

  • Ірак (3,648 тис. тонн),
  • Азербайджан (3,596 тис. тонн)
  • Білорусь (3,342 тис. тонн).

Для порівняння горіхи, що вивозилися, наприклад, до Білорусі мали ціну у $0,8/кг, тоді як горіхи, експортовані у

  • Грецію — $6,1/кг,
  • Польщу$5,3/кг,
  • Словенію $4,3/кг,
  • Румунію$4,6/кг.

Слід зазначити, що чим нижча задекларована на митниці ціна експортованої продукції, тим менше податків отримає бюджет України.

Нагадаємо, раніше українські ЗМІ повідомляли про таку ж ситуацію з експортом горіхів у 2015 — першій половині 2016 році. Так само їх експортували фіктивні фірми і так само за зниженою у два-три рази ціною. Проте уже після перетину кордону продукція продавалася за ринковою ціною.
 


Вподобайте Рідна Дніпропетровщина у Facebook :
facebook.com/RidneDnipro
Рідна Дніпропетровщина Микола Томенко  Рідна Дніпропетровщина у Фейсбук


Джерело: agravery.com