Актуальні питання щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

25 Липня 2018 10:52

tkp.com.ua

Важливі питання щодо податку на нерухомість, відмінну від земельних ділянок

Обговорення актуальних питань щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, йшлося під час програми «Грані» Дніпропетровського 34-го телеканалу.
У програмі прийняли участь начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Владислав Воінов та начальник управління організації роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.
Під час відповідей на актуальні питання спікери зазначили, що за перше півріччя поточного року надходження з податку на нерухомість від юридичних та фізичних осіб по Дніпропетровській області склали 146 мільйонів гривень. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження збільшилися на 58 мільйонів гривень, або на 66 відсотків.
Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, згідно з нормами Податкового кодексу України — є одним з видів податку на майно і відноситься до місцевих податків.
Так, порядок його нарахування та сплати визначено статтею 266 Податкового кодексу України. Платниками податку є фізичні і юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Житлова та нежитлова нерухомість є об’єктом оподаткування. Базою оподаткування є загальна площа об’єкту житлової або нежитлової нерухомості, у тому числі його частка.

При розрахунку зазначеного податку передбачені пільги:

  • а) для квартири/квартир, незалежно від їх кількості — пільга 60 кв. м;
  • б) для житлового дому/домів незалежно від їх кількості — 120 кв. м;
  • в) для змішаних типів об’єктів житлової нерухомості — пільга 180 кв. м.

Для власників — фізичних осіб у випадку, якщо загальна площа квартири перевищує 300 кв. м, будинок — 600 кв. м, або різноманітних об’єктів — 900 кв. м пільга не надається.

Також, пільга не надається по об’єктах житлової нерухомості, які використовуються їх власниками з метою отримання доходу (здаються в оренду, лізинг, використовуються в підприємницькій діяльності).

У разі несплати платником зазначеного податку протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення передбачені штрафні санкції:

  • – при затримці до 30 календарних днів — 10 відсотків погашеної суми боргу;
  • – при затримці більше 30 календарних днів — 20 відсотків погашеної суми боргу.

За порушення термінів сплати платнику прямує податкова вимога з вказівкою суми боргу.
В ході обговорення було акцентовано, що з метою отримання податкового повідомлення-рішення про сплату податку громадянин зобов’язаний протягом місяця після зміни місця своєї реєстрації повідомити про такі зміни контролюючий орган, де він поставлений на облік, подавши заяву за формою №5ДР.

Джерело: agroperspectiva.com