Гроші заробітчан перевищують міжнародні кредити

11 Серпня 2018 15:30

Гроші заробітчан перевищують міжнародні кредити

Ці кошти підтримують економіку та не дають долару обвалитися.

Сьогодні підрахувати реальну суму коштів, які передають українські заробітчани з-за кордону, – практично нереально. Якщо з електронними переказами усе більш-менш зрозуміло, то які суми готівки ввозять в Україну – невідомо. Експерти кажуть, що йдеться про суми, які вищі за офіційні показники.

Отже, за офіційними даними Національного банку України, торік українці переказали з-за кордону майже 10 мільярдів доларів.

Найбільші надходження відбуваються з Польщі. За увесь 2017 рік звідти надійшли 3 мільярди 116 мільйонів доларів, а за перший квартал цього року – 865 мільйонів доларів.

На другому місці, хоч як це парадоксально, Росія. Торік звідти надійшло майже 1,4 мільярда доларів, а за перший квартал цього року – 300 мільйонів.

Загалом за шість місяців цього року українці отримали з-за кордону 1,2 мільярда доларів.

За даними статистики «ПриватБанку», до п’ятірки «країн-донорів», звідки з початку 2018 року надійшло найбільше грошових переказів в Україну, увійшли США, Ізраїль, Італія, Польща та Росія.

Щоправда, за даними НБУ, лише за січень–березень цього року (тобто лише за три місяці) українці перерахували з-за кордону додому понад 2,6 мільярда доларів – офіційними та неофіційними каналами. Тобто у кілька разів більше, аніж за допомогою електронних переказів.

В Україні чомусь прийнято спекулювати на темі трудових мігрантів або заробітчан. Мовляв, люди не можуть знайти себе в Україні, не мають гідних зарплат тому і їдуть шукати щастя на чужину.

Хоча такі явища притаманні навіть більш розвиненим та нібито благополучнішим країнам. Не таємниця, що чимало молоді та людей середнього віку із країн Прибалтики перебувають на заробітках за кордоном. Де дуже часто залишаються мешкати назавжди.

А жителі сусідньої Польщі заробляють гроші у сусідній Німеччині чи Великій Британії. І навіть не планують повертатися до нібито успішної в економічному сенсі країни.

Звичайно, українці також шукають більших заробітків, можливості реалізуватися, осісти тощо. І водночас вони є чи не найбільшим джерелом надходження валюти в Україну. Жодні кредити МВФ, яких доводиться чекати роками, не порівняти з коштами, які передають заробітчани навіть за один місяць.

Хоча, звісно, такі процеси можуть призвести до кадрового голоду всередині нашої країни. Бо вже навіть зараз знайти працівників у деяких сферах надзвичайно складно. І цей процес лише посилюється.

– Національний банк Польщі повідомив, що українці збільшили грошові перекази в Україну. Скажімо, у першому кварталі поточного року наші громадяни, які працюють у цій країні, відіслали додому близько 800 мільйонів доларів. А це на 135 мільйонів більше, ніж торік, – каже народний депутат Іван Рибак. – І що тут поганого, адже додаткові надходження валюти в Україну позитивно впливають на економіку нашої держави. З іншого боку – великий відплив трудових емігрантів за кордон уповільнює її розвиток. Але через те, що наші люди допомагають своїм сім’ям, батькам, будують житло в Україні, витрачають зароблені гроші через своїх близьких тут, купуючи українські товари, частково нівелюються втрати економіки, спровоковані міграцією кваліфікованих кадрів.

За його словами, насправді, трудова еміграція існує не тільки в Україні. Сьогодні у Великій Британії, у Франції чи інших країнах Європи переважно працюють поляки та литовці. Коли виходиш на вулиці Лондона, то часто чуєш польську мову. З одного боку, така ситуація є досить дивною, адже в тій же Польщі якісні автошляхи, хороші умови життя за європейськими стандартами. Але з іншого – людина завжди шукатиме місця, де їй краще жити, де їй більше платять. І це природно.

Тому завданням Уряду, насамперед, є забезпечення виходу економіки з тіні, спонукання до виплати повних, офіційних, достойних зарплат працівникам в Україні.

Та існує інша проблема. Десь на початку 2000-х років в Україні відбувся перекіс зі спеціальностями за державним замовленням у вищих навчальних закладах. Через перевиробництво професій та відсутність вакансій багато українців теж виїжджають на роботу за кордон. Як наслідок, у близькому майбутньому це може обернутися «кадровим голодом».

Думка експерта

Богдан Сторощук, кандидат економічних наук, доцент кафедри теорії економіки та менеджменту ЧНУ

Якщо говорити про реальні суми, які переказують українські заробітчани з-за кордону, то це мінімум удвічі більше. Дехто з експертів каже, що навіть у 3-4 рази більше за офіційні дані.

За різними оцінками, на руках у населення перебуває десь від 40 до 80- мільярдів доларів готівки. Але проблема в іншому – більшість з цієї суми лежить у «шухляді» та не працює в економіці і не йде в обіг. І частина цієї суми залишить територію України, коли власники грошей виїдуть за кордон з тих чи інших причин.

Якби фінансова ситуація в Україні була стабілізована, то нам не потрібен МВФ. Ці гроші заробітчан почали працювати та вплинули на стабілізацію курсу.

Водночас у нас якась маніакальна залежність від курсу валют. Хоча набагато важливішим є співвідношення доходів у гривнях та цін у гривнях (тобто купівельна спроможність).

Можна констатувати, що гроші з-за кордону мають позитивний вплив на економіку України. Бо ця готівка йде на валютний ринок і це впливає на стабілізацію гривні.

Зростають доходи населення, відповідно, люди більше купують, зокрема і української продукції. А це впливає на економічну стабільність всередині держави.

 


Вподобайте Рідна Дніпропетровщина у Facebook щоб знати більше!

facebook.com/RidneDnipro
Рідна Дніпропетровщина Микола Томенко  Рідна Дніпропетровщина у Фейсбук


 

#новини #Дніпро #Україна #Ukraine

 

Джерело: pogliad.ua