Гривню штучно знецінюють. Кому це вигідно?

11 Серпня 2018 15:10

Гривню штучно знецінюють. Кому це вигідно

Через штучні маніпуляції ще цього року долар може коштувати українцям понад 30 гривень

Попри прогнози деяких експертів, курс основних світових валют із початку літа (ця тенденція спостерігалася навіть навесні) практично не змінювався. Проте вже у серпні вартість американської валюти почала поступово зростати. І за кілька днів долар виріс на понад гривню в обмінниках. Відтепер його можна придбати навіть за 27,95 гривні.

Не таємниця, що у Держбюджеті на кінець цього року закладено курс долара на рівні 31,1 гривня. Тобто саме на цьому курсі були розраховані доходи бюджету. А в середньому за рік курс розрахований і закладений в бюджеті 29,3 гривні за долар. А фактично він тримався на рівні 26,3 гривні. Тобто навіть на цій різниці бюджет недоотримував по 3 гривні з кожного долара.

За різними оцінками, доходи українського бюджету залежать від курсу долара на приблизно 40%. Тому ніхто не заперечуватиме, аби він зріс навіть до понад 30 гривень.

Загалом курс валют в Україні має циклічний характер. Восени він росте, досягаючи піку в січні, потім поступово знижується і до літа виходить на мінімум.

Рреальним сценарієм експерти вважають штучне знецінення української валюти. Оскільки є план досягти позначки понад 30 гривень за долар.

– Зараз уряд разом з Нацбанком відновив штучну девальвацію гривні: оскільки є план досягти 30,1 гривні за долар – треба його виконувати. Навесні і на початку літа спостерігався стабільний курс гривні і навіть незначне зміцнення. Але це було лише тимчасове явище. Надалі тенденція буде змінюватися і курс гривні відносно долара почне падати, що ми і спостерігаємо сьогодні. Це обумовлено тим, що український уряд та Нацбанк запланували подальшу девальвацію гривні до кінця поточного року, причому штучну, – вважає економіст, голова комітету економістів України Андрій Новак. – Про майбутню девальвацію курсу гривні чітко було сказано в прийнятому Радою бюджеті на нинішній рік. Середньорічний курс мав становити 29,3 гривні за долар, а курс на кінець року – 30,1 гривні за долар. Зараз, коли перестав діяти фактор отримання експортного виторгу від аграріїв, уряд разом з НБУ відновив штучну девальвацію гривні: оскільки є план досягти 30,1 гривні за долар – треба його виконувати.


Думки експертів

Володимир Козменко, економіст, голова чернівецького осередку Європейських студій

Зазвичай гривня порівняно з доларом кожного року помітно дешевшає в кінці вересня і на початку жовтня. Та це вже другий рік підряд перші помітні скачки вартості долара спостерігається в серпні. І якщо торік це відбувалося наприкінці серпня, то цього сталося помітне знецінення гривні в кінці липня і на початку серпня..

Торік долар довго не протримався і здав позиції вже через тиждень, хоча до позначки перед стрибком не повернувся. Тоді то виглядало штучним завищенням курсу долара в серпні, бо явних причин не було.

І лиш в кінці вересня спостерігалися знову різкі зростання, як ніби і мало бути.

Точно так само виглядає раптове підвищення курсу долара і нині. Мені навіть здалося, що ініціатором є Нацбанк України. Бо ще лиш курс наближався в обмінниках до 27 гривні за долар, як у НБУ офіційно вже було 27,20 грн. Можна думати, що то такий спосіб регулювання, тобто на випередження. А можна і стверджувати, що так треба з інших причин.

Вважаю, що нема наразі об’єктивних причин для спаду вартості гривні, бо вона зараз в дефіциті, але є кілька речей, що вказують на зацікавленість уряду та НБУ в подорожчанні долара.

І дві з них найвагоміші: треба виконувати бюджет і треба розраховуватися за міжнародні борги. У бюджеті закладено курс понад 29 гривень, а він таким не був ще цього року. Втрати через це помітні. Щоби вийти в середньому на цю цифру за рік, то треба довести курс майже до 32 гривень за долар, а це буде нелегко зробити за нинішньої кон’юнктури.

Щодо необхідності погашення міжнародних боргів, то також не все так однозначно. Долари будуть потрібні, їхня скупка призведе до дефіциту долара, а відповідно і до подорожчання. Тоді наступна закупівля доларів буде потребувати більше гривень, а вона в дефіциті. Тому доведеться знижувати ціну долара або запускати станок і “малювати”.

Допускаю, що уряд і НБУ вирішили грати на валютному ринку за допомогою кількох стрибків курсу вартості долара і таким чином набрати певну суму.
Водночас починається виборча кампанія і на вітчизняний ринок хлинуть партійні кошти, які зберігають у доларах. З одного боку, партіям вигідний вищий курс, бо більше гривень можна буде купити, якими вони будуть розраховуватися з помічниками, а з іншого – пропозиція доларів на ринку збільшиться і від цього ціна на нього падатиме.


Богдан Сторощук, кандидат економічних наук, доцент кафедри теорії економіки та менеджменту ЧНУ

У США рівень інфляції за рік становить на рівні 3%. А в Україні – 10%. За такого рівня інфляції стабільний курс реально неможливий та надзвичайно шкідливий. Бо фактично він повністю вбиває експорт.

Якби в Україні курс валют змінювався поступово, не стрибками, а плавно, щоб це було не особливо помітно, то люди б відривалися від цього показника.

А нинішній стрибок долара – спекулятивний. В Україні розмістили облігації на рік чи півроку, а тепер виводять валюту з країни і виходять з ринку. Тому курс дещо похитнувся.

Окрім того, зараз триває збір врожаю. Переважно великі агрохолдинги переводять виторг у валюту. Тому зараз діють сезонні фактори. Але потім їм доведеться купувати посівний матеріал, запчастини, пальне тощо і вони, навпаки, будуть здавати валюту. Тому курс восени знову буде змінюватися.

Навіть теперішній курс валюти не може бути реальним. Бо у нас інфляція щонайменше 10%. На жаль, в Україні так і не навчилися змінювати курс плавно, аби не було раптових стрибків на 25%. Тому і кажуть, що відбувся обвал української валюти.

 


Вподобайте Рідна Дніпропетровщина у Facebook щоб знати більше!

facebook.com/RidneDnipro
Рідна Дніпропетровщина Микола Томенко  Рідна Дніпропетровщина у Фейсбук


 

#новини #Дніпро #Україна #Ukraine

 

Джерело: pogliad.ua