Картина ділового дня 14 серпня: перенесення “домашніх” номерів, парк сонячних електростанцій та здешевлення брендового одягу 

14 Серпня 2018 23:04

14 серпня 2018 року події

Найцікавіші події бізнесу за вівторок, 14 серпня.

Головне

Україна отримала транш від ЄС на реформу держуправління, повідомив міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко. Кошти у розмірі €15,5 млн надаються Україні на безповоротній основі. За словами Саєнка, перша частина траншу є фіксованою і становить €5 млн, а друга частина залежить від успішності впровадження реформи, яка вимірюється певними програмними індикаторами.

Економічні настрої в Україні покращилися в третьому кварталі 2018 року, свідчать дані Держстату. Відповідний Індикатор економічних настроїв (ІЕН) склав 109,6% в порівнянні з 104% і 108,8% у другому і першому кварталах цього року. Поліпшення зафіксовано за трьома індикаторами ділової впевненості: в роздрібній торгівлі (з 5,3% у другому кварталі до 10,7%), у сфері послуг (з -5% до 0,3%), в будівництві (з -21,5 % до -18,7%). Водночас відзначається погіршення споживчої впевненості (з -27,1% до -29,1%) і ділової впевненості в переробній промисловості (з -3,9% до -4,8%). Держстат нагадує, що у третьому кварталі 2017 року ІЕН становив 103,9%, проте у четвертому знизився до 100,4%.

В Україні планують встановити мінімальну швидкість інтернету, повідомив перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Так, Мінекономіки планує юридично закріпити мінімальну швидкість інтернету в Мбіт/сек, якщо для розвитку інфраструктури залучаються державні кошти. Також міністерство має намір провести дерегуляцію інфраструктури. Крім того, планується проведення моніторингу стану розвитку широкосмугового доступу інтернету в Україні.

Податкова виявила 4,2 тисячі нелегальних працівників, йдеться в повідомленні Державної фіскальної служби. Так, за шість місяців відомство зобов’язало зареєструватися 8,8 тис. громадян, які займалися підприємництвом неофіційно. За рахунок цього до бюджетів було додатково сплачено 9,3 млн грн податків і зборів та 10,6 млн грн єдиного соціального внеску. В цілому з початку року ДФС донарахувала суб’єктам господарювання більш як 607 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 167 млн грн – ЄСВ, 26 млн грн – військового збору за порушення норм податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів. Порушення зафіксовані у 47% перевірених підприємців.

Росія “анулювала” українські ліцензії на користування надрами в Криму. Так, в РФ набувчинності закон, згідно з яким в окупованому Криму перестають діяти українські ліцензії на користування надрами та вводиться новий порядок їх реєстрації. Тепер право користування ділянками надр, розташованими в Чорному і Азовському морях, буде надаватися за рішенням уряду Росії, прийнятому за результатами аукціону.

Компанії та ринки

В Україні запропонували зменшити мита на брендовий одяг. Відповідний законопроектвнесли до Верховної Ради. Він повинен спростити процедуру ввезення та вивезення з України одягу та сировини для її виготовлення. У пояснювальній записці говориться, що метою документа є здешевлення вартості одягу імпортного виробництва на території України, а також збільшення виробництва українських тканин та одягу з одночасним зниженням кінцевої вартості готової продукції. У 2017 році обсяги імпорту текстильних виробів перевищили обсяги експорту майже на $1,2 млрд або майже в 2,1 рази.

Автовиробництво в Україні впало вдвічі, свідчать дані профільної асоціації Укравтопром. Так, в липні 2018 року виробництво автомобілів скоротилося на 57% в порівнянні з липнем минулого року. За місяць було виготовлено всього 221 автотранспортний засіб. При цьому скорочення виробництва за до червня 2018 року склало 67%. Такий негативний показник пов’язаний з різним зниженням обсягів великовузлової збірки на заводі Єврокар – єдиного працюючого в цьому році підприємства легкового сегменту вітчизняного автопрому.

Компанія екс-заступника міністра енергетики Ігоря Прокопіва претендує на покупку нафтогазових ліцензій. Як повідомив сам Прокопів у коментарі агентству Інтерфакс-Україна, приватне підприємство Калан подало заявку на участь у першому в поточному році аукціоні Держгеонадр з продажу спецдозволів на користування надрами по нафтогазовим площам. “Так, там (в складі засновників Калан – ред.) Мій батько, члени моєї родини… Не бачу ніяких перешкод, для участі в аукціоні. По-перше, я займаюся газом останні 15-20 років. Як думаєте, я в цьому щось розумію? По-друге, на сьогодні я безробітний, позаштатний радник віце-прем’єра (Степана Кубіва – ред.) – чому не спробувати? Виграємо аукціон – будемо займатися, немає – значить, немає “, – заявив Прокопів. За інформацією Держгеонадр, на кожну з двох виставлених на аукціон 25 жовтня нафтогазових площ поки претендує по дві компанії.

Креді Агріколь Банк припинив видачу “теплих” кредитів, повідомила прес-служба фінустанови. “Дочка” французького банку з 14 серпня не буде оформляти нові позики за програмою IQ energy – кредити для підвищення енергоефективності житла, за якими до 30% компенсується позичальнику за підтримки ЄБРР. Причина – банк видав досить кредитів и вичерпав відкритий ЄБРР ліміт. Програма IQ Energy реалізується в Україні з квітня 2016 року, за цей час кілька десятків тисяч українських домогосподарств отримали кредитів на більш ніж 320 млн грн.

Укртелеком почав переносити “домашні” номери на мобільний зв’язок. Як повідомили в прес-службі оператора, компанія запускає пілотний проект з відновлення фіксованої телефонії за допомогою мобільної мережі. Першим містом стали Жовті Води в Дніпропетровській області – це одне з міст, яке найбільше постраждало від крадіжок телекомунікаційного кабелю.

Естонська мережа магазинів жіночої білизни збільшила продажі в Україні на 18% за півроку, свідчить інформація талліннської компанії AS Silvano Fashion Group на сайті Варшавської біржі. Компанія, що займається пошиттям і продажем жіночої білизни під торговими марками Milavitsa, Alisee, Lauma і Laumelle, у січні-червні 2018 року збільшила продажі в Україні до 52,2 млн грн в порівнянні з першим півріччям минулого року. Виручка компанії в Україні зросла на 9,5% – до € 1,7 млн. Мережа франчайзингових магазинів в Україні за звітний період розширилася з 50 до 76 точок.

VS Банк Сергія Тігіпка оголосив про закриття майже всіх відділень, повідомили в прес-службі львівського банку. Так, банк планує закрити 32 відділення в період з 22 серпня по 12 жовтня. Рішення прийнято у зв’язку з його реорганізацією шляхом приєднання до ТАСкомбанку. Замість закритих відділень будуть відкриті нові відділення ТАСкомбанку. Російський Сбербанк продав львівський VS банк Тігіпко в грудні минулого року.

Литовська Modus group інвестує € 30 млн в парк сонячних електростанцій в Україні,повідомили в прес-службі компанії. Новий парк буде розташований в Житомирській області. Реалізацією проекту щодо створення парку сонячних електростанцій потужністю 35 МВт буде займатися компанії, які входять до групи Green Genius і Modus Energy International. Парк сонячних електростанцій повинні побудувати в другому півріччі 2019 року. Сумарно вони будуть виробляти близько 45 тис. МВт/год електроенергії на рік.

Goldman Sachs оцінив ризики обвалу турецької ліри. Аналітики американського інвестбанкувважають , що ризик ланцюгової реакції слідом за падінням курсу турецької ліри малоймовірний. За їхніми даними, волатильність валют ринків, що розвиваються – за винятком російського рубля – зараз досить низька. Крім того, історичного мінімуму досягла також індійська рупія. З початку поточного року ліра впала більш ніж на 38% до долара. В ході торгів 10 серпня вона втратила 6,8%, опустившись до нового рекордного мінімуму 5,95 ліри/$.

Цифра дня

$66,6 млн

Доларів за курсом 27,5 грн/$ продав Національний банк на аукціоні для задоволення попиту на валюту для згладжування коливань курсу гривні.

Цитата дня

Глава Держенергоефективності Сергій Савчук про майбутній розвиток відновлюваної енергетики в інтерв’ю НВ Бізнес:

“Світ поступово переходить на інші види підтримки розвитку “чистої” енергетики, зокрема, на аукціони. Наприклад, в Німеччині компанії конкурують на цих аукціонах за можливість встановити сонячну електростанцію і продавати” чисту “електроенергію […] Зараз Україна також розглядає можливість поетапного переходу на систему аукціонів на введення потужностей, що генерують “чисту” електроенергію”

Джерело: biz.nv.ua