Запуск “Північного потоку-2” може привести до проблем з постачанням газу в Україні

20 Серпня 2018 18:34

северный поток украина газ

Запуск «Північного потоку-2» може привести до перебоїв з газопостачанням у віддалених населених пунктах України.

Технічна суть цього моменту полягає в тому, що навіть, коли Україна не купує газ в Росії, а це триває ужо досить довго, проте російський газ, транзитом через Україну потрапляє в східні регіони України, той же Харків, наприклад, в це час він там вживається, а на експорт йде газ, який знаходиться на західній частині України у великих сховищах газу. Таким чином ми використовуємо російський газ, але не можемо його транзитувати на схід нашої країни.

Таку думку в ефірі одного з телеканалів висловив економічний експерт Тарас Козак.

Тарас Козак зазначив, що всім потрібно розуміти, що для нас дуже невигідно транзитувати маленькі обсяги газу. Це, як взяти величезний вантажівка і перевозити їм 5 кг кавунів. Для цього не потрібен вантажівка, такий вантаж можна перевезти на якийсь невеликий тачці. Іншими словами, підтримувати нашу величезну ГТС, а це величезна кількість перекачувальних станцій, труби, дуже складно. Починаючи з якогось рівня це стає збитковим.

Експерт зазначив, що сьогодні Україна отримує кілька мільярдів доларів – від 2 до 4, в залежності від обсягів транзиту газу. Якщо сума впаде до 500 млн, до обслуговувати нашу ГТС буде дуже складно, а росіяни саме на таку суму хочуть вийти. Тоді Москва заявить, що від транзиту через Україну вони не відмовляються, а ось Україна сама відмовляється.
 


Вподобайте Рідна Дніпропетровщина у Facebook щоб знати більше!

facebook.com/RidneDnipro
Рідна Дніпропетровщина Микола Томенко  Рідна Дніпропетровщина у Фейсбук


 

Джерело: businessua.com