У Дніпрі алею навколо піднятого на найвищому флагштоці України Державного Прапора прикрашають 12 українських символів.

24 Серпня 2018 12:08

На кожному символі інсталяції біля флагштоку, розміщено QR-код, за допомогою якого можна перейти до сторінки, що розповідає про цей символ. Розповідь ведеться двома мовами – українською та англійською.

Відомо, що на базі музею працює майстерня гарячої художньої емалі. Саме у цій стародавній і по-справжньому сакральній техніці виконані 12 символів. Вони не претендують на повноту та винятковість, але проводять своєрідний діалог між минулим і сучасним»,

Про це кореспонденту Укрінформу розповів провідний науковий співробітник Музею українського живопису Володимир Маліков.

флаг в днепре символы

 

днепр символ флаг

 

символы возле нового флага днепр

 

флагшток в днепре

Зокрема, за його словами, в емалі відтворено Герб України, історичну постать Володимира Великого, взято за образ вишиванку, писанку, козацьку чайку. Серед архітектурних споруд виокремлено Свято-Троїцький собор у Новомосковську, який звертається до козацької доби і представляє кращі зразки українського бароко. Серед останніх символів є дитячий малюнок «АТО, сьогодення».

«Такою паралеллю ми показали, що не лише є символи із тисячолітньої історією, не лише символи культури, що прийшла до нас із часів язичництва, але зуміла адаптуватися і прижитися до часів християнства, – а й дитячий малюнок, який став сучасним символом. І він дійсно стане показником того, що історія твориться саме сьогодні, і не лише руками дорослих, а й дитячою фантазією», – зазначив Маліков.

Інсталяції інтерактивні, біля кожної емалі розміщено QR-код, за допомогою якого можна перейти до сторінки, що розповідає про цей символ. Розповідь ведеться двома мовами – українською та англійською.

 


Вподобайте Рідна Дніпропетровщина у Facebook щоб знати більше!

facebook.com/RidneDnipro
Рідна Дніпропетровщина Микола Томенко  Рідна Дніпропетровщина у Фейсбук


 

Джерело: Укрінформ