Уряд готується отримати новий транш МВФ

25 Серпня 2018 12:36

мвф украина кредит

В.о. міністра фінансів Оксану Маркарову уповноважили підписувати векселі на користь МВФ.

Як зазначається, Маркарова зможе підписувати “непереказні, безпроцентні векселі у національній валюті на користь Міжнародного валютного фонду за програмою “Стенд-бай” та програмою Механізм розширеного фінансування”.

Йдеться про формальну процедуру, яка зазвичай, використовується пред отриманням чергового траншу кредиту МВФ, проте це ще не означає, що Фонд погодив його отримання.

“Це сигналізує про те, що отримання траншу МВФ є дуже вірогідним. Кабінет міністрів запустив процедуру, вона формальна, за якою він уповноважує голову Мінфіну на підписання необхідних правочинів”, — зазначив в коментарі ЕП фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

 

“Наразі ми йдемо по процедурі. Спочатку були чутки, що МВФ погодився, і як бачимо, далеко не безпідставні. Після цього у Фонді оголосили про приїзд місії в Україну у вересні. Наступний етап — це запуск згаданої процедури. Далі у вересні приїде місія МВФ, за підсумками її роботи буде підготовлений Меморандум. На завершальному етапі збереться Рада МВФ (Board) в Вашингтоні, яка поставить крапку — дасть остаточне погодження”,

— додав він.

Демків нагадав, що Україну очікує непростий період у вересні, коли будуть великі виплати за єврооблігаціями.

“Я сподіваюся, ми отримаємо транш. І якщо золотовалютні резерви знизяться у вересні, то це буде не критично, хоча вони зараз і знаходяться на рівні трьох місяців. Це психологічний рівень: якщо резерви країни опускаються суттєво нижче суми покриття трьох місяців імпорту, це загрожує фінансовій стабільності країни і можлива безконтрольна девальвація, як, наприклад, це було на початку 2015 року”, — наголосив він.

Як повідомлялося, Національний банк очікує отримати від МВФ 2 млрд дол до кінця року.

 


Вподобайте Рідна Дніпропетровщина у Facebook щоб знати більше!

facebook.com/RidneDnipro
Рідна Дніпропетровщина Микола Томенко  Рідна Дніпропетровщина у Фейсбук


 

Джерело: 1news.com.ua