Опалювальний сезон 2018: скільки дніпряни заплатять за тепло

4 Вересня 2018 20:29

 

У 2018 року опалювальний сезон в Україні розпочнеться з 15 жовтня.

Про це на зведеному засіданні заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Нові правила нарахування субсидій і можливе зростання ціни на газ на початку жовтня можуть принести багато неприємних сюрпризів для дніпрян. Журналісти «НМ» дізналися, чого варто очікувати від майбутнього опалювального сезону.

Власників субсидій змусять економити

У зв’язку з перерахунком і скороченням нормативів, в цьому році українців змусять економити на опаленні або заплатити за комуналку значно більше. У минулому опалювальному сезоні власники субсидії могли витрачати до 5 кубів газу на квадратний метр. У 2018 році норму скоротили до 4,5 кубів.

Якщо раніше на опалення квартири площею 60 квадратів компенсували 300 кубів, то в цьому році доведеться витрачати не більш 270 кубометрів. Крім того, «знижки» на опалення українцям призначать з урахуванням доходів за перше півріччя 2018. Сім’я з трьох осіб зможе претендувати на субсидію, якщо сумарний дохід менше 10,1 тис. Грн. При таких умовах розмір обов’язкового платежу складе близько 1,5 тис. Грн. Якщо цієї суми вистачить на оплату комуналки в межах нормативів, «знижку» не дадуть. Якщо ж комунальні послуги будуть обходитися, наприклад, в 1,7 тис. Грн, платити з субсидією все одно доведеться ті ж 1,5 тис.

Що буде на початку опалювального сезону.

Осінь завжди приносить несподівані сюрпризи. З 1 жовтня Міністерство економічного розвитку і торгівлі прогнозує зростання граничних роздрібних цін на газ для населення в 2018 році на 18% – 30%. У зв’язку з цим, ціна на комуналку та продукти харчування значно зросте. Відповідно, якщо зростуть ціни, то кількість бажаючих отримати субсидію знову зросте, хоча держава прагне зменшення кількості субсідіантов. Так, за 7 місяців виплати для компенсацій скоротилися в 4 рази або на 2,3 млрд гривень.

Кабмін з 1 травня посилив умови надання житлових субсидій. Так, з 1 травня 2018 року субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, а вдома – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники такої житлоплощі будуть оплачувати послуги в повному обсязі.

На даний момент в Дніпрі тарифи на опалення встановлено в таких межах:


 

#новини #Дніпро #Україна #Ukraine

 

Джерело: nashemisto.dp.ua