Фермер В’ячеслав Кантур посадив першу плантацію ківі в Черкаській області. У 2021-2022 роках він планує зібрати перші тонни урожаю.

Аграрій обрав ягоду через те, що її вигідніше вирощувати, ніж яблука, персики чи суниці. За його словами, при плановому врожаї в 35-40 т/га і стійкому збуті, це дуже прибутковий вид сільськогосподарського бізнесу. Також ківі потребує адекватних стартових капіталовкладень.

Перші саджанці аграрій придбав 2015 року на Закарпатті, у біолога Генріха Стратона, який селекціонував екзотичну ягоду, зробивши морозостійкий сорт, що здатен рости і плодоносити по всій Україні.

«Однак через брак досвіду в вирощуванні майже вся стартова партія – 105 рослин авторського сорту «Карпат Стратона Валентайн» – пропала», – розповів він.

Улітку 2017 року на заміну аграрій отримав ще 50 рослин безкоштовно.

«Я їх посадив уже належним чином, згідно з усіма рекомендаціями. Вони прийнялися і всі пережили минулу зиму», – зазначив Кантур.

Навесні 2018 року закупив понад 500 саджанців і засадив півгектара землі. Чоловік додав, що це лише перший крок до створення промислової плантації ківі в Україні та й, напевно, й у всій Європі на такій широті. Так близько до півночі ніде подібних плантацій не існує.

«Я не збираюсь зупинятися і планую посадити ще три-чотири гектари наступної весни», – повідомив експериментатор.

А ще додав, що рослині перші 20-30 років життя не страшні природні шкідники. Це дає можливість взагалі не використовувати ніякої хімії під час вирощування і отримувати екологічно чистий продукт.

«За такою продукцією у Європі черга буде вишиковуватися і ціна у валюті буде високою», – спрогнозував фермер.

Україна завозить і споживає у рік понад 10 тис. т ківі. А з переробкою ківі: соки, джеми, компоти, наповнювачі до цукерок і морозива наш споживач практично не знайомий.

«Тож проблем із збутом я взагалі не бачу», – підсумував Кантур.