Особливості осіннього призову в Дніпрі-2018

21 Вересня 2018 10:57

1 жовтня на території Дніпропетровської області почнеться черговий призов молодих людей на строкову службу. Особливістю призову є те, що він триватиме 3 місяці, а не 2, як це було раніше. Це пов’язано з тим, що збільшилася загальна кількість призовників.

Про особливості призову і про несення військової служби в Україні докладніше розповів в медіацентрі Інформатора Сергій Полуциган – підполковник, заступник керівника Дніпропетровського обласного військового комісаріату.

За 3 місяці цього року призвуть 1850 чоловік, що на 300 більше, ніж минулого заклик. З їх 1000 спрямують безпосередньо в Збройні сили України, 691 осіб – в Національну Гвардію України, 152 людини – в Державно-прикордонну службу і 50 осіб відправлять до Державної спеціальної служби транспорту. З усієї кількості покликаних допустимо тільки 10 осіб з неповною середньою освітою. Закликати не будуть тих, у кого є будь-який вид судимості.

Військкомат планує основні відправки зробити в жовтні – листопаді, а грудень визначили резервним, в разі зміни плану відправки або додаткових навантажень в Дніпропетровській області.

Потрапити призовники можуть в два роди військ – сухопутні і спеціально-технічні. Причому враховувати будуть схильність і особиста перевага солдата.

За кількістю призовників Дніпропетровська область займає 1-е місце, тому що у нас найбільша кількість призовних ресурсів, – каже Сергій Полуциган. Під заклик потрапляють хлопці у віці від 20 до 27 років.

Новоспечених солдатів відправлять в навчальні підрозділи, де пройде первинна підготовка – не більш 3-х місяців. А тільки потім проводять розподіл по військових частинах. Загальний термін служби – півтора року.

Солдат строкової служби в зону бойових дій ні в якому разі не направляють. Військовослужбовці виключно добровільно потрапляють в зону Операції об’єднаних сил – тільки після укладення контракту. Контракт підписується на 3 – 5 років, і при першому його складанні чоловік сам вибирає собі посаду і місце служби в Збройних силах. Після чого в військкоматі визначають його придатність до служби. Якщо він відповідає всім критеріям, тоді отримує дозвіл на відправку в зону бойових дій або в навчальну частину, якщо не проходив військову службу раніше. Зарплата контрактників становить близько 8000 гривень і зростає в залежності від терміну служби, посади і заслуг.

Важливим питанням є соціальний захист «строковиків». Молоді люди, яких призвали в армію, зберігають за собою робоче місце до закінчення служби і отримують щомісяця середню зарплату. А в день призову їм належить матеріальна допомога від держави в розмірі 3500 гривень. Додатково, під час служби солдати отримують невелику грошове забезпечення розміром 300 – 450 гривень, на особисте користування. Ще на призовників поширюються всі пільги та соціальні гарантії як на військовослужбовців Збройних сил України в повному розмірі.

Джерело: dp.informator.ua