Рева розповів, як нараховують субсидію працюючим пенсіонерам

1 Жовтня 2018 23:42

Розмір субсидії на житлово-комунальні послуги для пенсіонерів, що працюють, розраховують на підставі як пенсії, так і зарплати. Міністр соціальної політики Андрія Реви нагадав, що людям не доведеться обирати чи пенсії, чи субсидію.

В уряді додають: якщо пенсіонер перестав працювати, йому потрібно протягом місяця з декларацією звернутися в управління соцзахисту, і субсидію перерахують з урахуванням лише одного доходу.

Раніше в Кабміні повідомляли, що планують завершити перехід до монетизації субсидій через рік – до жовтня 2019 року.

Детальніше про те, як відбуватиметься монетизація субсидії в Україні, читайте в матеріалі “Українського інтересу”.

Як працюють субсидії зараз

В Україні субсидію отримують 68% домогосподарств. Така цифра нечувана для Європи – там субсидіюють близько 10%. Половина українців, які користуються субсидією, працюють. На Заході працевлаштовані взагалі не отримують таких виплат. Ситуація із субсидіями складна, адже в нашій країні розмір соціальних виплат іноді перевищує навіть доходи громадян.

Чинна система відкриває багато можливостей для зловживання. Вигідна вона, по суті, постачальникам комунальних послуг, а не державі і споживачам. Постачальники зацікавлені продавати більше, наприклад, сильніше топити батареї взимку, адже держава їм за це платить. Субсидії розраховують за середніми нормами споживань, а не за фактично використані ресурси. Громадянам нараховують більші субсидії, ніж вони фактично споживають. Саме тому дуже складно робити прогнози, а на субсидії продовжують витрачати значні кошти. За дев’ять місяців 2017 року субсидії покрили 43 мільярди гривень.

Що таке монетизація

В уряді вважають, що перехід на прямі розрахунки зекономить бюджетні кошти. Міжнародні кредитори (МВФ, Світовий банк, ЄС та Європейський банк реконструкції і розвитку) вимагають від України запровадити монетизацію субсидій вже не перший рік. За цією системою гроші отримує не постачальник послуг, а сам споживач. Тобто людина сплачуватиме комуналку повністю, а їй нараховуватимуть гроші на картку чи віддаватимуть готівкою.

Раніше монетизація субсидій поширювалася виключно на домогосподарства з індивідуальним опаленням, газом і електроенергією, які заощадили на комунальних послугах. Тепер, відповідно до плану Мінфіну, громадяни зможуть економити кошти із субсидій за споживання меншої кількості ресурсів. Громадянам уже компенсують ощадливість: минулого опалювального сезону (2017-2018) гроші відшкодували вже 1,7 мільйонам родин. На це пішло близько півтора мільярда гривень.

В Уряді планують, що з часом потреба у субсидіях має зменшитись, а бюджет зекономить десятки мільярдів гривень.

ЩОБ ОТРИМАТИ СУБСИДІЮ, ТРЕБА МАТИ ЛИШЕ ДВА ДОКУМЕНТИ: ЯКІ САМЕ

Джерело: uain.press