Мешканці мікрорайону міста Умань звернулись до Громадського руху “Рідна країна” з проханням допомогти захистити їх від свавілля власників місцевих асфальтних заводів.

Як з’ясувалось під час спілкування, з літа мешканців мікрорайону труять димом з асфальтних заводів, що розміщені поряд з житловими будинками. Відкрити вікно, чи погратись на дитячому майданчику, ба, навіть вивісити білизну під час роботи цих заводів неможливо – сморід стоїть нестерпний, скаржаться люди.

Мешканець мікрорайону Сергій Шпротенко зібрав 200 підписів під зверненням до місцевої влади та прокуратури міста, щоб примусити власників асфальтових заводів або встановити захисні фільтри або ж перенести виробництво в інше місце, де воно б не несло загрози жителям міста. Влада міста переадресувала звернення до Державної екологічної інспекції Центрального округу та до Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

А що ж бо буде далі? Буде дія  Закону “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, яким до 31 грудня 2018 року встановлено мораторій на планові і позапланові перевірки органами державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Для того, щоб здійснити позапланову перевірку, без якої неможливо ні встановити дійсну картину того, що відбувається, ані надати відповідні приписи, потрібно отримати дозвіл від Державної регуляторної служби.

Інший варіант, ще  сумніший, – отримати згоду від того, кого перевіряють, за рішенням суду або дочекатись аварії чи смерті людини, що були пов’язані з діяльністю суб’єкта господарювання, в цьому випадку – асфальтового заводу.

Отже, згідно відповідей вищезгаданих органів, які мають здійснювати контроль за станом екології, нині вони чекають дозволу на проведення перевірки заводів – Державна екологічна інспекція Центрального округу від Державної регуляторної служби України, а Головне управління Держпродспоживслужби – від Міністерства охорони здоров’я. А заводи продовжують працювати та отруювати в прямому та переносному значенні життя мешканців міста.

Не дочекавшись будь-яких дій з боку влади, мешканці мікрорайону вдалися до акції протесту, перекривши 29 вересня одну із доріг, що ведуть до міста. Мешканці стверджують, якщо в найближчий час не буде нічого зроблено для припинення роботи заводів, або ж влаштування очисних фільтрів на цих підприємствах, наступна акція буде більш радикальною.

Виходить, що начебто всі діють по закону: одні органи влади переправляють звернення іншим, ті в свою чергу запитують в інших органів влади, чи можна здійснити перевірку. А доки все це відбувається, люди задихаються від смороду та труяться незрозумілими речовинами, якими так щедро насичують повітря асфальтні заводи.

Необхідно нагадати органам влади, що згідно до статті 16 Конституції України, забезпечення екологічної безпеки є обов’язком держави, і держава повинна виконувати норми прямої дії, якими є норми Конституції. Зволікання з прийняттям рішень щодо діяльності підприємств, які забруднюють повітря у місті Умань є неприйнятним та таким, що прямо несе загрозу життю та здоров’ю мешканцям міста.

Громадський рух “Рідна країна” підтримала мешканців мікрорайоні і від імені лідера партії Миколи Томенка було направлене відповідне звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо негайного реагування щодо ситуації, яка склалася у місті Умань.

“Наша команда долучається до боротьби за здоров’я та чисте повітря. Ми обов’язково повідомимо громадськість та мешканців про результати”, – зазначив Микола Томенко.